CELLO LENTE-SESSIES

Concert voor de Vrede

< terug naar het programma

Vrijdag 3 mei 2024

20:30 uur
Walburgiskerk Zutphen

Muziek die roept om vrede

Een concert met muziek vol diepgaande betekenis, uitgevoerd door gedreven musici die een sterke verbondenheid voelen met de essentie van de werken die ze spelen. De roep om vrede in ‘Drop after Drop’ door de Oekraïnse componist Maxim Shalygin is inmiddels over de hele wereld te horen geweest en wordt vanavond uitgevoerd door het Kamerorkest van het Noorden. Ensemble CelloWercken speelt samen met Jan Linssen de mantra Äbwoen’ over het licht dat steeds opnieuw geboren wil worden. De hoop op een nieuw begin krijgt klank als twee bevriende cellisten – uit Wit Rusland en Oekraïne – samen ‘Reaching out to Freedom’ van Kris Oelbrandt spelen.

Het decor van de Walburgiskerk waar honderden kaarsen de duisternis van de naderende avond verdrijven, voegt een bijzondere dimensie toe. Het programma belooft een intense en betekenisvolle reis te zijn die luisteraars uitnodigt om te reflecteren op de betekenis van van oorlog en vrede. Bijzonder om naar te luisteren en waardevol als moment van gezamenlijke bezinning.

Muziek

Alfred Schnittke
– concerto for choire

Maxim Shalygin
– Drop after drop
Kris Oelbrandt
– Reaching out to freedom
Jan Linssen
– Abwoen – ‘onze Vader’ – Aramees

Musici

Kamerorkest van het Noorden
Jan Linssen – zang
Ensemble CelloWercken

Vrijdag 3 mei 2024
20:30 uur
Walburgiskerk
Zutphen

De Walburgiskerk is niet verwarmd – neem een lekkere trui of vest mee

Het programma is zonder pauze

Regulier: € 27,50
Jongeren en studenten t/m 26 jaar: € 7,50*
Passepartout – Den Herder op zondag 28 april + Concert voor de Vrede € 45,-**

* Speciaal voor jullie een aantal tickets voor een laag tarief, leuk als je erbij bent!
** Dit concert maakt deel uit van de Cello Lente-Sessies. Dit passepartout omvat ook het Concert Den Herder op Zondag op 28 april. Met dit passepartout betaal je € 45,- ipv € 52,50.

DROP AFTER DROP – een oproep tot vrede

De Oekraïens/Haagse componist Maxim Shalygin schreef voor Festivals for Compassion ‘Drop after Drop’: een werk dat deze avond wordt uitgevoerd door het dynamische Kamerorkest van het Noorden en is geschreven als steunbetuiging aan Oekraïne. Festivals op alle continenten werden uitgenodigd het stuk te programmeren en zo ging het de hele wereld over. Na tal van podia klinkt vanavond ook in Zutphen dit krachtige ‘nee’ tegen het Russische geweld en de oproep tot vrede.

Shalygin: ‘Vanaf de eerste dag van de oorlog in Oekraïne heeft zich een verschrikkelijke pijn in mij vastgezet. Iedere keer als ik mijn ogen sluit, hoop ik dat ik wakker wordt uit deze vreselijke droom … alleen is het geen droom. Al deze pijn heb ik omgezet in Drop after Drop, samen met de herinneringen uit mijn kindertijd toen familieleden me vertelden over de voorbije oorlogsjaren en oorlogsliederen zongen. Ik hoor die liederen steeds opnieuw in mezelf klinken en wil dat ze ophouden’.

‘Drop after drop’ wordt aan één stuk door uitgevoerd en dompelt de luisteraar onder in een steeds diepere meditatie. Het Kamerorkest van het Noorden – een professioneel, jong, internationaal en dynamisch stijkersensemble. krijgt voor dit werk versterking van blazers en slagwerk.

Satarsa van Maxim Shalygin – uitgevoerd door het Kamerorkest van het Noorden

ABWOEN – over het licht dat steeds opnieuw tevoorschijn komt

Het concert vervolgt met het betekenisvolle Abwoen – een van oorsprong Arameense tekst die we in onze Westerse traditie kennen als het ‘Onze Vader’. Jan Linssen brengt de heilige tekst vol wijsheid als een mantra en wordt begeleid door het Ensemble CelloWercken. Steeds weer herhalen ze samen de boodschap die gaat over het licht dat uit de duisternis geboren wil worden, dat het nodig is dat we daar in ieder van ons ruimte voor maken, zodat het over alles en iedereen kan gaan schijnen en we het goede kunnen doen. Dat we kunnen loslaten en vergeven, zodat we iedere keer opnieuw weer heel kunnen worden en ons dit licht en deze overvloed zullen herinneren.

REACHING OUT TO FREEDOM – een langzaam ontvouwen van hoop op een vreedzame toekomst

‘Reaching out to Freedom’ omvat 3 verschillende stukken voor cello’s die de beweging beschrijven van een diepe wanhoop en zwaar verlies tot het voelen van vertrouwen en de hoop op een nieuw begin. Niet alleen verlies en hoop komen hier samen – het stuk wordt uitgevoerd door 2 bevriende cellisten met een oorsprong uit respectievelijk Oekraïne en Wit-Rusland. Beide maken zij deel uit van CelloWercken Zutphen. ‘Duisternis’, ‘dageraad’ en ‘daglicht’ van stiltecomponist Kris Oelbrandt hebben alle 3 een introvert karakter: ze ontvouwen langzaam hun helderheid en licht, hopend op een vreedzame toekomst. 

CELLO LENTE-SESSIES 

Een week vol concerten, openbare masterclasses en meesterproeven die voortkomen uit een diepe liefde voor de verbindende kracht van muziek.

Van 28 april tot en met 5 mei brengen internationale virtuozen en talentvolle vernieuwers programma’s over vrede, vriendschap en verbinding. Met hun muziek vertellen ze je over hoop, vertrouwen en dat er altijd weer een nieuw begin kan zijn.

Bekijk het hele programma >>