CELLO LENTE-SESSIES

Concert voor de Vrede

< terug naar het programma

Vrijdag 3 mei 2024

20:30 uur
Walburgiskerk Zutphen

Muziek die roept om vrede

Vanuit het hart van de monumentale Walburgiskerk brengen gedreven musici een concert voor de vrede. Ze voelen ieder een sterke verbondenheid met de essentie van de werken die ze spelen. 

De roep om vrede in ‘Drop after Drop’ door de Oekraïense componist Maxim Shalygin is inmiddels over de hele wereld te horen geweest en wordt vanavond uitgevoerd door ruim 20 strijkers van het Kamerorkest van het Noorden. Ensemble CelloWercken brengt samen met Jan Linssen het lied ‘Abwoen’ dat gaat over het licht dat steeds opnieuw geboren wil worden. De hoop op een nieuw begin krijgt klank als twee bevriende cellisten – uit Wit-Rusland en Oekraïne – samen ‘Reaching out to Freedom’ van Kris Oelbrandt spelen.

Het programma belooft een intense en betekenisvolle reis te zijn die luisteraars uitnodigt om te reflecteren op de betekenis van oorlog en vrede. Dit initiatief van het Kamerorkest van het Noorden, Dat Bolwerck en CelloWercken biedt iedereen die erbij wil zijn een bijzonder concert om naar te luisteren en een waardevol moment van gezamenlijke bezinning.

Muziek

Alfred Schnittke – Concerto for Choir no.1
Ukrain Orthodox chants
Kris Oelbrandt – Reaching out to Freedom for 2 Celli
Jan Linssen – Abwoen
Ukrain Orthodox chants
Alfred Schnittke – Hymne 4 Concerto for Choir

Drop after Drop
Svyatoslav Lunyov –  Tristium
Maxim Shalygin – Satarsa

Musici

Kamerorkest van het Noorden
Jan Linssen
Ensemble CelloWercken

Vrijdag 3 mei 2024
20:30 uur
Let op: op enkele tickets staat 20:00 als aanvangstijd – de juiste tijd is 20:30 uur
Walburgiskerk
Zutphen

UITVERKOCHT

De Walburgiskerk is niet verwarmd – neem een lekkere trui of vest mee

Het programma is zonder pauze

Regulier: € 27,50
Jongeren en studenten t/m 26 jaar: € 7,50*
Passepartout – Den Herder op zondag 28 april + Concert voor de Vrede € 45,-**

* Speciaal voor jullie een aantal tickets voor een laag tarief, leuk als je erbij bent!
** Dit concert maakt deel uit van de Cello Lente-Sessies. Dit passepartout omvat ook het Concert Den Herder op Zondag op 28 april. Met dit passepartout betaal je € 45,- ipv € 52,50.

ALFRED SCHNITTKE – complexiteit van klanken
Alfred Schnittke (1934-1998) verraste de wereld met bewerkingen van indrukwekkende Russisch-Orthodoxe muziek.  Lieflijke passages wisselen zich af met ongenadig ruwe klanken. De arrangementen zijn gemaakt door Jacobus den Herder.

UKRAIN ORTHODOX CHANTS  – muziek uit het hart van Oekraïne
Rechtstreeks uit het archief van Orthodoxe kerk uit Kiev waar ze in hun oorspronkelijke vorm gevonden zijn door familie van Khrystyna Kulchyhnska: één van de leden van het Ensemble CelloWercken. Samen met de andere leden brengt ze deze muziek vanuit het hart van Oekraïne. 

REACHING OUT TO FREEDOM – een langzaam ontvouwen van hoop op een vreedzame toekomst
‘Reaching out to Freedom’ omvat 3 verschillende stukken voor cello’s die de beweging beschrijven van een diepe wanhoop en zwaar verlies tot het voelen van vertrouwen en de hoop op een nieuw begin. Niet alleen verlies en hoop komen hier samen – het stuk wordt uitgevoerd door 2 bevriende cellisten met een oorsprong uit respectievelijk Oekraïne en Wit-Rusland. Beide maken zij deel uit van het Ensemble CelloWercken. ‘Duisternis’, ‘dageraad’ en ‘daglicht’ van stiltecomponist Kris Oelbrandt hebben alle 3 een introvert karakter: ze ontvouwen langzaam hun helderheid en licht, hopend op een vreedzame toekomst.

ABWOEN – over het licht dat steeds opnieuw tevoorschijn komt
Het concert vervolgt met het betekenisvolle lied Abwoen. Deze van oorsprong Aramese tekst – in de taal die Jezus sprak – kennen we in onze Westerse traditie als het ‘Onze Vader’. Zanger Jan Linssen brengt dit gebed en wordt daarin begeleid door het Ensemble CelloWercken.

Samen brengen ze de boodschap die gaat over het licht dat uit de duisternis geboren wil worden, dat het nodig is dat we daar in ieder van ons ruimte voor maken, zodat het over alles en iedereen kan gaan schijnen en we het goede kunnen doen. Dat we kunnen loslaten en vergeven, zodat we iedere keer opnieuw weer heel kunnen worden en ons dit licht en deze overvloed zullen herinneren. 

DROP AFTER DROP – een oproep tot vrede
De Oekraïens/Haagse componist Maxim Shalygin schreef voor Festivals for Compassion één van de delen van ‘Drop after Drop’. Deze steunbetuiging aan Oekraïne wordt vanavond uitgevoerd door het dynamische Kamerorkest van het Noorden. Festivals op alle continenten werden uitgenodigd het stuk te programmeren en zo ging het de hele wereld over. Na tal van podia klinkt vanavond ook in Zutphen – met maar liefst 20 strijkers – dit krachtige ‘nee’ tegen de verschikkingen van oorlog, het Russische geweld en de oproep tot vrede.

Shalygin: ‘Vanaf de eerste dag van de oorlog in Oekraïne heeft zich een verschrikkelijke pijn in mij vastgezet. Iedere keer als ik mijn ogen sluit, hoop ik dat ik wakker wordt uit deze vreselijke droom … alleen is het geen droom. Al deze pijn heb ik omgezet in Drop after Drop, samen met de herinneringen uit mijn kindertijd toen familieleden me vertelden over de voorbije oorlogsjaren en oorlogsliederen zongen. Ik hoor die liederen steeds opnieuw in mezelf klinken en wil dat ze ophouden’.

Op het programma staan twee delen van ‘Drop after Drop’, namelijk het werk van twee generaties Oekraïense componisten die dagelijks leven met de actualiteit van de huidige oorlog: Sviatoslav Lunyov (1964) en Maxim Shalygin (1985). Speciaal voor dit programma nodigde het orkest vijf Oekraïense musici uit om met hen mee te spelen. 

Tijdens het concert herdenken de musici met het publiek de onschuldige slachtoffers van de wrede en zinloze oorlog. Het programma is emotioneel intens, maar dompelt de luisteraar ook onder in een steeds diepere meditatie.

Satarsa van Maxim Shalygin – uitgevoerd door het Kamerorkest van het Noorden

CELLO LENTE-SESSIES 

Een week vol concerten, openbare masterclasses en meesterproeven die voortkomen uit een diepe liefde voor de verbindende kracht van muziek.

Van 28 april tot en met 5 mei brengen internationale virtuozen en talentvolle vernieuwers programma’s over vrede, vriendschap en verbinding. Met hun muziek vertellen ze je over hoop, vertrouwen en dat er altijd weer een nieuw begin kan zijn.

Bekijk het hele programma >>

Dit concert is een gezamenlijk initiatief van Dat Bolwerck, Kamerorkest van het Noorden en CelloWercken Zutphen.