CelloWercken Zutphen presenteert

Meesterproef
CelloWercken Zutphen 2022

In het weekend van 3 t/m 5 juni komen negen cellostudenten van drie toonaangevende conservatoria naar Zutphen om de muziek te laten horen die ze op hun examen zullen spelen: hun meesterproef. Met als speciale gast de internationaal geroemde topcellist Jakob Koranyi.

De conservatoria toetsen elk jaar of hun studenten tot een goed resultaat zijn gekomen. Zij leggen daartoe een meesterproef af. Vaak moeten deze meerdere speelstijlen uit meerdere periodes bevatten. Het programma is dus gevarieerd en van hoog niveau.

CelloWercken Zutphen heeft negen cellisten van de conservatoria Rotterdam, Utrecht en Amsterdam uitgenodigd hun examenprogramma in Zutphen uit te voeren. Zij komen uit Spanje, Turkije, Wit-Rusland, Oekraïne, Ecuador, Montenegro, Griekenland en Nederland.

Elke student die aan het leren is om oude meesterwerken te spelen, krijgt te maken met een grote vraag: hoe kom ik zo dicht mogelijk bij de oorsprong van het stuk, zoals de componist dat in zichzelf hoorde tijdens het componeren? En dat is nog maar één van de aspecten die studenten tijdens hun opleiding aan het conservatorium onder de knie moeten krijgen. Ieder heeft te maken met een heel persoonlijke scholingsweg. En alleen wie werkelijk talent heeft, vindt hierin zijn weg.

vrijdag 3 t/m zondag 5 juni

9 cellostudenten

2 topdocenten

3 dagen meesterschap

Programma

Vrijdag 3 juni 19:30

Vrijdag 3 juni 19:30

Cellisten Bachelor

Aliaksandra Harbachonak & Khrystyna Kulchynska

Celliste Aliaksandra Harbachonak komt uit de befaamde celloklas van het conservatorium Minsk. Ze heeft daar vanaf zeer jonge leeftijd lessen gekregen van de grote pedagoog Vladimir Perlin. Op deze plek hoorde Jeroen den Herder haar en via hem belandde ze in Nederland.

Lees meer

Zaterdag 4 juni 11:00

Zaterdag 4 juni 11:00

Masterclass

Jakob Koranyi met Sari Saciri en Celia Camacho

Jakob Koranyi geeft tijdens de Meesterproef een kijkje in de keuken van hun eigen meesterschap én van hun docentschap. Zeker in de masterclass van Jakob Koranyi aan twee sublieme cellisten: Sari Saciri en Celia Camacho.

Lees meer

Zaterdag 4 juni 15:00

Zaterdag 4 juni 15:00

Cellisten Bachelor

Jasper den Hond en Ensemble CelloWercken

Update 4 juni – Helaas is de celliste Guney Guven door ziekte verhinderd. We hebben als vervanging een openbare repetitie van het cellokwartet The Four Thoughts van Frank van Velthoven. 

Jeroen, Jasper, Sari en Camelia repeteren voor u de compositie die op zondagochtend zal klinken in Den Herder op Zondag, in aanwezigheid van de componist. Het recital van Jasper den Hond zal doorgaan zoals gepland.

Lees meer

Zaterdag 4 juni 19:00

Zaterdag 4 juni 19:00

Cellisten Master

Paloma Garotte en Celia Camacho

De devote muziek van Bach, in contrast met de solo-suite van Cassado, die bij vlagen herinnert aan de flamenco-zang met gitaar. Verder met Debussy, Sifakis en Brahms.

Lees meer

Zaterdag 4 juni 20:30

Zaterdag 4 juni 20:30

De Meesters: Jakob Koranyi en Jeroen den Herder

Twee grote sterren. Jakob Koranyi en Jeroen den Herder voeren het publiek mee op de toonzetting van hun eigen meesterschap. Met een niet gering programma, opgebouwd rond een van de grootste componisten ooit: Johann Sebastian Bach.

Lees meer

Zondag 5 juni 10:00

Zondag 5 juni 10:00

Den Herder op Zondag

Meervoudig meesterschap

Met Ensemble CelloWercken, Jeroen zelf en speciale gasten: de meester-vioolbouwers Jaap Bolink en Annelies Steinhauwer. Een geweldig programma met onder andere Frank van Velthovens ‘Four Thoughts’, Bach, Schumann, Beethoven en Chopin.

Lees meer

Zondag 5 juni 14:00

Zondag 5 juni 14:00

Master

Katerina Papakostaki

De 5-delige sonate van Hindemith is een prachtige samenstelling van sferen, zoals die alleen op cello mogelijk is. Daarnaast de geweldige sonate in vier delen van Johannes Brahms.

Lees meer

Zondag 5 juni 15:00

Zondag 5 juni 15:00

Master

Ana Belén Vera Pinzón

Ana Belén Vera Pinzón gaat vervolgens de virtuositeit in met de “dazzling” barok-sonate van Franqueur, en het spectaculair virtuoze duo voor viool en cello van Martinu.

Lees meer

Zondag 5 juni 16:00

Zondag 5 juni 16:00

Bachelor

Pedro do Carmo

Pedro is een cellist met brede interesse , van de stijl van Bach, barokstrijkstok en manuscript, tot de eigen taal van de Finse componiste Saariaho, die met alle boventonen de vlinders beschrijft.

Lees meer


Cellowercken Zutphen biedt getalenteerde cellisten opleidingsmogelijkheden, de mogelijkheid cellisten uit binnen- en buitenland te ontmoeten en een podium. Naast de CelloAcademie organiseert deze stichting het tweejaarlijkse Internationaal CelloFestival Zutphen.

Opkomend naar het CelloFestival 2023 hebben wij de komende tijd fantastische voorstellingen en concerten op de planning staan. Waaronder de optredens van onze studenten van de Monasteries.