Meesterproef ✦ Vrijdag 3 juni 19:30

Muziek verbroedert: vanavond een celliste uit Wit-Rusland en een celliste uit de Oekraïne. Twee cellisten van de bachelor-opleidingconservatorium in Amsterdam.

Celliste Aliaksandra Harbachonak (Wit-Rusland) komt uit de befaamde celloklas van het conservatorium Minsk. Ze heeft daar vanaf zeer jonge leeftijd lessen gekregen van de grote pedagoog Vladimir Perlin. Op deze plek hoorde Jeroen den Herder haar en via hem belandde ze in Nederland.

Haar afsluiting van de bachelor conservatorium bestaat uit allereerst de grootste oefening: die van J.S. Bach. In Nederland hebben we een grote kennis over Bach, waar velen op de wereld van leren. Naast de hoogromantiek van Dvorak – misschien wel het mooiste celloconcert dat er is, is Prokofiev haar op het lijf geschreven. Gorelova is een componiste uit Wit-Rusland, waar zelfs de geschilderde panelen de volksaard uitdragen.

Celliste Khrystyna Kulchynska komt uit de Oekraïne en studeert af in Amsterdam bij dezelfde docent als Aliaksandra: Mick Stirling. Ze zal na deze meesterproef haar studie in Utrecht vervolgen bij Jeroen den Herder.

Haar toelating voor Master Utrecht viel op door haar keuze voor een compositie van Isang Yun, voor cello en harp. Hedendaagse muziek vraagt extra inspanning maar is ook extra lonend voor artistieke groei. Tijdens haar programma tijdens de Meesterproef is ook barok en romantiek te horen, waarbij ook de beroemde bewerking van de vioolsonate van Franck niet ontbreekt.

Met Hua-Hsuan Lee op piano.

Programma

19.30 Aliaksandra Harbachonak (BEL) 

  • J.S. Bach – Suite for cello solo 4 — Prelude, Allemande, Courante
  • A. Dvorak – Cello Concerto in b-minor, op.104 — 1st movement
  • S. Prokofiev – Sonata for cello and piano op.119 — 1st and 3rd movement.
  • Galina Gorelova – 2 pannels — Song and Dance (2013)

20.30 Khrystyna Kulchynska (UKR)

  • A. Vivaldi – Cello Sonata no. 6 in B flat major RV 46
  • C. Franck – Sonata for Cello and piano, 1e deel
  • A. Dvorák – Cello concerto in B minor (Finale)
  • Skoryk – Melody

Dit concert is reeds geweest.

Locatie

Dat Bolwerck
Zaadmarkt 112, 7201 DE Zutphen