Festival 2021 – musici
Kanako Abe
Based in Den Haag (Netherlands). Kanako Abe is highly acclaimed as a specialist of contemporary repertoire. She premiered more than 120 pieces and works in collaboration with worldwide renowned composers like Michael Jarrell, Jonathan Harvey, Michael Lévinas, Régis Campo, Motoharu Kawashima and more.
Her conviction for the sustainability in music activity is based on two principles: supporting new creations and promoting the education. In order to expand music fans and create next future, she actively programs and performs new works of living composers, participates to the educational project for young people as well as the social contribution to those who are in need.
Alfian Adytia
Indonesian musician rooting in The Netherlands, Alfian Emir Adytia is actively performing cello and composing both classical and non-classical music. Alfian is fascinated by the complexity of Boulez's serialism, Covet's math rock, Bach's contrapuntal and at the same time the simplicity of Haruka Nakamura, genius of Bill Wurtz, charm of Brad Mehldau, noises of Merzbow.
As a composer, Alfian is endlessly seeking voices and colours. With his gained knowledges in classical music, Alfian currently deepen his electronic side to find possibilities of harmony between these two.
Joël Bons
Joël Bons was born in Amsterdam. Bons studied guitar and composition at the Sweelinck Conservatory with Robert Heppener and attended the summer courses of Franco Donatoni in Siena and the Darmstädter Ferienkurse für Neue Musik. In Freiburg he continued his composition studies with Brian Ferneyhough.
His music has been performed by a.o. Asko Ensemble, Atlas Ensemble, Irvine Arditti, Little Giant Chinese Chamber Orchestra, Calefax, Nash Ensemble, Ives Ensemble, Netherlands Wind Ensemble, Nieuw Ensemble, Radio Chamber Orchestra, Rotterdam Philharmonic Orchestra, Guangxi Symphony Orchestra and the Vancouver InterCultural Orchestra.
Cello Octet Amsterdam
Cello Octet Amsterdam staat voor nieuwe muziek in aantrekkelijkepresentatie uitgevoerd op hoog niveau. De acht cellisten, Claire Bleumer, Esther Torrenga, Genevieve Verhage, Lieselot Watté, Marcus van den Munckhof, Rares Mihailescu, Sanne Bijker en Sanne van der Horst, werken met de meest markante componisten van nu. Iannis Xenakis, Goebaidoelina, Pärt, Boulez, Theo Loevendie, Terry Riley, Mauricio Kagel, Philip Glass en vele anderen werkten met hen samen. Het resulteerde in meer dan 70 wereld- premières, de meeste speciaal voor het octet geschreven. Daarnaast bouwde het ensemble een ware bibliotheek aan verrassende bewerkingen op en bracht het een indrukwekkende reeks cd's uit.
Frans Haagen
Frans Haagen is een veelzijdige musicus. Hij studeerde aan het conservatorium te Zwolle naast orgel (waarvoor hij summa cum laude afstudeerde voor het diploma Uitvoerend Musicus) ook hoofdvak kerkmuziek en koordirectie. Tevens studeerde hij aan het conservatorium te Hilversum schoolmuziek en in Enschede piano.
Zijn muzikale interesse en repertoire is zeer breed en gaat van muziek uit de vroeg barok tot en met het hedendaagse repertoire. Verschillende componisten hebben nieuwe beiaardwerken voor hem gecomponeerd welke door hem in première zijn gegaan.
Escarteen Sisters
This revealing duet presents their first album: their own compositions and some arrangement of emblematic themes. They say that they are a string quartet because they sing and play at the same time, this is the main game.
Their music has the influence of the natural life that has surrounded them from when they were young, that is why it is neither of one color nor of another, nor of one temperature or another, it is organic and ineffable.
Celine Flamen
Maya Fridman
Maya Fridman, geboren in 1989 in Moskou, Rusland, is een getalenteerde jonge artiest wonende in Nederland.
Al vanaf jonge leeftijd werd Maya erkend als muzikaal wonderkind en werd onder de vleugel van de Yuri Bashmet Foundation genomen, waar ze meedeed aan meerdere TV- en radioprogramma's.
Al haar soloprogramma's hebben een sterke emotionele impact op het publiek en presenteren belangrijke werken van de vorige eeuw, alsmede compleet nieuwe werken van de hedendaagse componisten.
Jeroen den Herder
Jeroen den Herder was na zijn studie cum laude te hebben voltooid in Amsterdam en Londen, gedurende bijna tien jaar eerste aanvoerder bij het Cello Octet Conjunto Ibérico, de voorloper van Cello Octet Amsterdam. Als liefhebber van nieuwe muziek is hij sinds 1999 als vaste cellist verbonden aan het Nieuw Ensemble en werd hij enkele later ook lid van het Ruysdael Kwartet.
Jeroen den Herder is als hoofdvakdocent verbonden aan de conservatoria van Amsterdam en Rotterdam en is artistiek leider van het Cellofestival Zutphen.
Herman Halewijn
Herman Halewijn, slagwerk, studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Frans van der Kraan en Wim Vos. Daarnaast volgde hij masterclasses 'niet-westerse ritmiek' bij Bob Becker. Sinds 1983 behoort hij tot de vaste kern van het Nieuw Ensemble. Halewijn is veelvuldig te gast bij vooraanstaande ensembles voor hedendaagse muziek in binnen- en buitenland zoals het Asko/Schönberg Ensemble, de Slagwerkgroep Den Haag, de Ebony Band en Das Neue Ensemble in Hannover. Als paukenist is hij bovendien regelmatig te vinden in verschillende barokorkesten zoals Concerto d'Amsterdam en de Utrechtse Domcantorij.
Doris Hochscheid
Doris Hochscheid studeerde bij Dmitri Ferschtman in Amsterdam, Melissa Phelps in Londen en Philippe Muller in Parijs. Tijdens het Tanglewood Festival werd zij tweemaal onderscheiden met de ‘Prize for an outstanding cellist’. Bij Asko|Schönberg soleerde zij in celloconcerten van György Ligeti, Dmitri Andrikopoulos, Martijn Padding, Chiel Meijering en Seung-Ah Oh. Zij maakt deel uit van The Stolz Quartet en is docente Alexandertechniek en kamermuziek aan het Conservatorium van Amsterdam. In 2017-18 kreeg zij van het Amsterdams Fonds voor de Kunst een Ontwikkelbudget om zich te ontplooien op het gebied van muziektheater.
Viola de Hoog
Viola de Hoog is een veelzijdig musicus. Haar internationale carrière speelt zich af in de wereld van de oude muziek, maar ook reisde zij gedurende 20 jaar over de hele wereld als celliste van het vermaarde Nederlandse Schönberg Kwartet.
Viola de Hoog bespeelt een bijzondere cello gebouwd door Giovanni Battista Guadagnini, Milano ca.1750, haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.
Hua Hsuan Lee
Geboren in Taiwan ontving ze op vijfjarige leeftijd haar eerste pianoles. Het pianistenpaar Wei-Lung Li en zijn vrouw Chun-Ju Yen leidde haar op in de Talentenklas van Taiwan. In 2007 behaalde zee een eerste prijs op de Taiwan Music Competition in Tainan. Uitverkoren voor deelname aan de Piano-Marathon of Tainan National Universty of the Arts maakte ze in 2009 een tournee door Taiwan.
Momenteel studeert ze voor haar Master bij de Russische pianist Stepan Simonian, professor voor piano aan de Hochschule für Musik und Theater te Hamburg. Intussen gaf ze concerten in Duitsland, Hongarije, Italië en Nederland. Sinds kort vormt zij een duo met de cellist Jeroen den Herder.
Jorge Municio Corcho & Pedro Massarao
Jorge Municio Corcho (Cáceres, Spain, 1996), started his music studies at the age of 6 with Carmen Agúndez in the C.O.M. (Official Conservatory of Music) Hermanos Berzosa, in Cáceres, finishing his 12th year with a special mention (Premio Extraordinario de Finalización de las Enseñanzas Profesionales de Música).
In 2019 he started to play together with cellist Pedro Massarão. Gradually, informal meetings for music making lead to the creation of the Duo Lusitano.
Emma Naegele
Emma (15) begon met cellolessen bij haar moeder toen ze vijf was en vervolgde haar lessen bij Lenian Benjamins en Monique Bartels.
Zij was deelnemer aan het Peter de Grote Festival in Groningen, het International Chambermusic & festival Musica Mundi in Waterloo, België en l’ Académie Musicale du Havre. In de zomer van 2020 was ze uitgenodigd op het Festival Internacional Peregrinos Musicales in Santiago de Compostella, Spanje en in de Académie van het Festival Pablo Casals te Prades, Frankrijk. Als soliste trad ze op met het Britten Jeugdstrijkorkest en het orkest van de AMT. In septemer 2021 speelt Emma het celloconcert van Saint- Saens met de Galicia Royal Philharmonic Orchestra (Real Filhamoninía de Galicia) en in november met het Heemsteeds Philharmonisch orkest.
Met grote regelmaat speelt Emma graag kamermuziek in uiteenlopende samenstelling.
Slava Poprugin
De Russische top pianist Slava Poprugin (geboren in 1973) vertegenwoordigt een andere en unieke benadering van hoe het klassieke muziekrepertoire aan het publiek wordt gebracht.
Zijn uitvoeringen, zij het thematische recitals, kamermuziek of het spelen met orkesten, zijn altijd provocerend en toch vol gevoel en oprechtheid. Het publiek wordt mee- genomen met het verhaal en beleeft het van het eerste tot het laatste moment. Slava's manier om met het publiek te communiceren, maakte hem op veel podia over de hele wereld een gewilde muzikant.
Ella van Poucke
Thomas Prechal
Al sinds jonge leeftijd is cellist en componist Thomas Prechal (2004) gegrepen door vrijwel elk aspect van de muziek: van cello spelen en het schrijven van zijn eigen stukken tot muziektheoretische analyse, improvisatie op cello en piano en het mooie van mensen samen brengen via de muziek. Als een ‘componerende cellist’ voert Thomas regelmatig zijn eigen composities uit in programma’s met het al bestaande repertoire; door deze combinatie deelt hij ‘dubbelzijdig’ zijn eigen stem met het publiek.
Als componist wordt Thomas regelmatig gevraagd voor compositieopdrachten door bijvoorbeeld Gaudeamus
Muziekweek, Festival Jong Talent Schiermonnikoog, Koninklijk Mannenkoor La Bonne Espérance en het Noord Nederlands Orkest. Inmiddels heeft hij een breed oeuvre aan kamermuziek en orkestrale werken geschreven.
Timora Rosler
De Israëlische/Nederlandse celliste Timora Rosler heeft in 1996 de eerste prijs op de Stuttgart International Cello Competition gewonnen. In 1997 werd haar de Vriendenkrans van het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam uitgereikt. Door de jury werd zij als volgt geprezen: "Timora Rosler bezit een innemend talent, intieme uitdrukking, virtuositeit en een natuurlijk gevoel voor de compositie … Haar interpetatie is uitzonderlijk fascinerend."
Rosler heeft haar diploma behaald aan de Universiteit van Yale, waar ze lessen volgde bij Aldo Parisot. Ze is afgestudeerd als Uitvoerend Musicus bij Dmitri Ferschtman aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam.
Susanne Rosmolen
Susanne Rosmolen (1991) studeerde sinds haar 16e aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen bij Jan-Ype Nota en Michel Strauss. In 2014 behaalde ze haar bachelordiploma om vervolgens verder te studeren bij Jeroen den Herder aan Codarts in Rotterdam, waar ze in 2016 cum laude haar masterdiploma behaalde.
Susanne treedt regelmatig op als solist, waarbij ze zich veelal toelegt op modern klassiek repertoire. Ook speelde ze in theaterproducties als De Paraplu en Cellokrijgers samen met het ensemble Cello Octet Amsterdam.
Frans van Ruth
Frans van Ruth was aan- vankelijk leerling van Hans Osieck. Na zijn literatuurstudies in Utrecht en Parijs studeerde hij in Utrecht piano en kamermuziek bij Herman Uhlhorn en Eli Goren. Tijdens de Hugo Wolf Wettbewerb van 1987 ontving hij een speciale liedbegeleidersprijs. In 1995 was Frans mede-oprichter van de Leo Smit Stichting. In 2011 was hij coredacteur van een nieuwe uitgave van het volledige liedoeuvre van Leander Schlegel. Hij was docent kamermuziek en liedinterpretatie aan het Conservatorium van Amsterdam.
Naomi Sato
She studied the Sho (Japanese traditional mouth organ) with Ko Ishikawa at the Tokyo National University of Fine Arts and Music. She is based in the Netherlands since 1998, collaborated with many composers for creating new pieces and performed with Ives Ensemble, Nieuw Ensemble, Fontana Mix Ensemble, Xenia Ensemble, Diotima Quartet, Ensemble Resonanz, Ensemble PHACE, Ictus Ensemble, B'Rock, Prague Modern, New Music Network Philadelphia, N-JP project and Vancouver Intercultural Orchestra. She is the Sho player in Atlas Ensemble (Amsterdam, Netherlands) and giving workshops in Atlas Academy. She was invited to the music Festivals like Estovest Festival (2014 in Italy), MA Festival (2015 in Belgium), Ars Musica (2016 in Belgium), Royaumont Festival (2017 and 2020 in France), Nasimi Festival (2018 in Azerbaijan) and Darmstädter Ferienkurse (2020/2021 in Germany).
Mattijs Van de Woerd
Mattijs studeerde aan de conservatoria van Rotterdam en Amsterdam en volgde daarnaast een aantal masterclasses. Hij heeft zich in het veld een positie verworven als gevestigd bariton sinds hij in 2001 zowel de Vriendenkrans won (prijs van de Vereniging Vrienden van het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest) als De Concertgebouwprijs. In 2003 won hij tevens de eerste prijs van de Wigmore Hall International Song Competition in Londen. Naast optredens met orkesten en opera’s treedt Van de Woerd ook regelmatig op als solist tijdens concerten in binnen- en buitenland, in kamermuziekseries, op festivals en is hij te vinden voor eigentijdse muziekexperimenten.