Meesterproef 2022 – de musici
Jeroen den Herder
Jeroen den Herder is artistiek leider van het CelloWercken Zutphen, het Internationaal Cellofestival Zutphen en de Meesterproef. Hij studeerde cello in Amsterdam en Londen en slaagde met cum laude. Daarna was hij gedurende bijna tien jaar eerste aanvoerder bij het Cello Octet Conjunto Ibérico, de voorloper van Cello8tet Amsterdam. Als liefhebber van nieuwe muziek was hij tussen 1999 en 2016 als vaste cellist verbonden aan het Nieuw Ensemble en was 15 jaar cellist van het Ruysdael Kwartet.
Hij treedt wereldwijd op en geeft masterclasses in Italië, Duitsland, Taiwan en Hong Kong. Jeroen den Herder is als hoofdvakdocent verbonden aan de conservatoria van Utrecht en Rotterdam.
Jakob Koranyi
De uit Zweden afkomstige cellist Jakob Koranyi heeft zichzelf stevig gepositioneerd als een van Europa's meest interessante solisten. Geprezen om zijn virtuositeit, delicate klank en passie voor innovatieve programma's geeft hij wereldwijd concerten, zoals in Wenen, Keulen, New York, Parijs, Hong Kong en Amsterdam. Hij speelde de première van een aantal voor hem gecomponeerde hedendaagse celloconcerten, waaronder op de Cello Biënnale Amsterdam.
Vanwege de acute staat van de klimaatcrisis heeft hij inmiddels besloten geen concerten meer te geven op plaatsen die uitsluitend per vliegtuig bereikbaar zijn, tot het moment dat er een milieu-neutraal alternatief is.
Jakob Koranyi was vaker in Nederland te horen, op het Delft Chambermusic Festival en het Cellofestival Zutphen.
Pedro do Carmo
Pedro do Carmo (Portugal, 2001), ontdekte de cello al op vijfjarige leeftijd bij de Academia de Música in Lissabon, bij Daniela de Brito. Eenmaal op hoger niveau, ging hij naar de Escola Superior de Música, waar hij door Paulo Gaio Lima en Levon Mouradian werd opgeleid.
Momenteel rond hij zijn bachelor-studie moderne cello af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, bij Jeroen den Herder. Hij speelt inmiddels in het Sond’Ar-te Electric Ensemble, gespecialiseerd in hedendaagse elektronische muziek. Tegelijk verdiept hij zich in de klassieke kamermuziek en met name de barok. Gedurende zijn studie deed hij al veel ervaring op en speelde met invloedrijke docenten, zoals Leonid Chorokhov, Viola de Hoog en Sebastian Koloski. Pedro is een steeds weer terugkerende bezoeker van de Cello Academie bij CelloWercken Zutphen.
Sari Saciri
Sari Saciri (Montenegro, 2001) met zijn cello geboren! Voor deze zeer leergierig en buitengewoon hardwerkende student is in de toekomst vast een mooie rol in het muziekveld weggelegd. Hij begon op zijn 9e met cellolessen aan de School voor Muziek en Ballet “Vasa Pavic” in Podgorica, waar hij studeerde bij professor Mladen Popovic. Daarna vervolgde hij zijn studie bij de “Music Academy Cetinje” in Montenegro. Tijdens zijn jonge jaren op de Balkan won hij veel prijzen en werkte hij samen met vele bekende musici, zoals Dmitrii Prokofiev, Mauro Valli, Sebastiano Severi en Anton Martinov.
Momenteel studeert hij op het conservatorium Codarts Rotterdam bij Joachim Eijlander.
Paloma Garrote Vélez
Dit talent (Spanje, 1997) uit een familie met een rijke muzikale traditie, kreeg op vijfjarige leeftijd haar eerste cello in handen. Haar basisopleiding doorliep ze in Valladolid. In 2014 won ze aan het plaatselijke conservatorium de competitie voor solisten. Ze voltooide de opleiding met de hoogst mogelijke kwalificaties.
Daarna studeerde ze bij diverse docenten, waaronder David Apellánis aan het conservatorium in Aragón. Paloma ontving onderscheidingen bij diverse competities, waaronder de eerste prijs bij de internationale solocompetietie van het Internationale Festival ‘Academia Diesis’. Reeds op jonge leeftijd ontving ze uitnodigingen voor diverse gastconcerten. Ze werkte onder meer met Giovanni Sollima aan projecten in eigentijdse muziek. Momenteel rondt zij haar master opleiding af bij Jeroen den Herder aan Codarts Rotterdam.
Khrystyna Kulchynska
Celliste Khrystyna Kulchynska komt uit de Oekraïne en groeide op in een muzikale familie. De eerste cellolessen kreeg ze van haar moeder die ook cello speelt. Haar vader is pianist. Op achtjarige leeftijd begon ze haar opleiding cello in Rivne, daarna op de muziekschool in Kiev. Vanaf 2018 volgt ze het Conservatorium Amsterdam.
Als solist nam ze deel aan meerdere festivals en nam masterclasses van beroemde cellisten zoals Pieter Wispelwey en Alexander Gebert. Daarnaast nam ze deel aan grote orkesten in onder andere Oekraïne en Duitsland. Ze is geïnteresseerd in alle projecten die haar creativiteit en haar als musicus verder kunnen helpen. Daarom initieerde ze ‘Duo Era’ met harpiste Dafne Paris.
Khrystyna studeert in 2022 af in Amsterdam bij Mick Stirling. Na deze meesterproef zal ze haar studie in Utrecht vervolgen bij Jeroen den Herder.
Jasper Den Hond
Jasper den Hond (Nederland) rondt zijn opleiding concervatorium-bachelor klassieke cello af bij Jeroen den Herder in Rotterdam. Gedurende zijn studiejaren ontwikkelde hij zich in zo ongeveer ieder muziekgenre, van Barok tot moderne rapbands.
Het genre waarin hij zich echter het meest kan uitdrukken is de romantiek. Wanneer hij de het derde deel van de bekende cellosonate van Sergei Rachmaninoff speelt, voelt hij als het ware elke emotie, van uiterste verliefdheid tot diepe depressie. Voor zijn Meesterproef heeft hij dan ook deze sonate gekozen. Jasper speelde op jonge leeftijd al in het Nationaal Jeugd Orkest en is een van de leden van het CelloWercken Ensemble. Daartoe is hij met regelmaat te vinden bij de Cello Academie in Zutphen.
Güney Güven
Güney Güven (Turkije, 2000) begon haar muzikale ontdekkingsreis op haar vijfde in een koor. Daarna ontdekte ze de piano en startte pas op haar 11e met de cello. Daarna ging het snel. Drie jaar later al werd ze als cellist aangenomen op de Bilkent University Music And Performing Arts High School. Al snel won ze prijzen, maar daarnaast bleef ze zich breed oriënteren. Bijvoorbeeld door Middeleeuwse dans te studeren en lessen in drama en ritmiek te volgen. Met haar cello was ze de jongste deelnemer aan het Ankara Art Theatre.
Voor haar vervolgopleiding klopte ze aan bij Jeroen den Herder, waar ze in 2018 startte met haar opleiding conservatorium bij Codarts Rotterdam. Daar werkt ze ook samen met acteurs, dansers en circusartiesten. Haar afstudeeropdracht betreft het vraagstuk hoe cello in het circus kan worden ingepast. Voorwaar een waardig deelnemer bij CelloWercken Zutphen, waar de integratie van kunstvormen een belangrijk aspect vormt van het leerplan.
Celia Camacho
Celia Camacho (Spanje) speelt al cello sinds haar kleutertijd. Haar basisopleiding bij professor Michal Dmochowski sloot ze af met de hoogste cijfers. Daarnaast volgde ze vele vele masterclasses, bijvoorbeeld bij Internationale topdocenten als Frans Helmerson, Philippe Müller, Jens-Peter Maintz en Kazimierz Michalik. Ze viel in de prijzen op concoursen en soleerde in gerenommeerde gezelschappen. Zo was ze finalist bij de Liezen Internationale Cello Competitie. Veel ervaring deed ze bovendien op als lid van het Spaanse Nationaal Jeugdorkest en het jeugdorkest van de Europese Unie.
Momenteel rondt ze haar masterstudie af bij Jeroen den Herder in Rotterdam. Daarbij heeft ze een warme passie opgevat voor kamermuziek en volgde naast haar opleiding lessen bij het prestigieuze Casals Kwartet. Met het Winterreise Kwartet was ze finaliste bij de internationale Music Competition Ecoparque de Trasmiera in Spanje. Naast haar cello-opleiding studeert ze momenteel ook psychologie, een opmerkelijke combinatie voor een musicus.
Ana Belén Vera Pinzón
Ana Vera (Ecuador, 1990) begon haar opleiding bij FOSJE (Fundacion Orquesta Sinfonica Juvenil de Guayaquil), een social orkest project geïnspireerd op een Venezolaans system. Daarin werd ze al snel de wereld van jeugdorkesten ingezogen. Ze was toen 9 jaar en haar eerste docent was Rolando Grijalva. Ook toen al was samenspel, leren van elkaar en optreden een belangrijk aspect van haar studie. Al snel werd ze eerste cellist in het jeugdorkest van Guayaquil en niet veel later trad ze toe tot het plaatselijke symfonie orkest. Zelf richtte ze intussen strijkkwartet Apollo en Cello Quintet A4 op.
Voor haar bachelor studie verhuisde ze naar Nederland, waar ze afstudeerde bij Jeroen den Herder en momenteel ook haar Master doet. Samen met Laura Bello zette ze daar het Latin American String Duo Guayasamín op. Vriendschap en gezamenlijke passie staan aan de basis van dit initiatief. Hun repertoire loopt uiteen van Beethoven en Kodaly, via de tango's van Piazzolla en Latin-American folk tot eigentijdse pop en rock.
Aliaksandra Harbachonak
Celliste Aliaksandra Harbachonak (1999, Minsk in Wit-Rusland) komt uit de befaamde celloklas van het conservatorium Minsk. Ze heeft daar vanaf zeer jonge leeftijd lessen gekregen van de grote pedagoog Vladimir Perlin. Op deze plek hoorde Jeroen den Herder haar en via hem belandde ze in Nederland.
Haar levensloop is tot nu toe niet minder dan die van een wonderkind. Ze begon met de piano toen ze zes jaar oud was, en de cello op haar 8e. Een jaar later gaf ze al haar eerste concert bij het Minsk Philharmonia. Toen ze elf was won ze de eerste prijs in de Cello competition in Tsjechië. Als tiener studeerde ze met Vladimir Perlin en deed mee aan concours en muziekfestivals in onder andere Wit-Rusland, Rusland, Duitsland en Nederland.
Sinds 2018 volgt ze het conservatorium in Amsterdam. Ze deed al drie keer mee aan de Cello Academie in Zutphen. Ze studeerde bij Jeroen den Herder en Mick Stirling.
Katerina Papakostaki
Katerina Papakostaki (Griekenland) ontdekte de cello op haar zesde jaar en werd spontaan verliefd op het instrument. Na haar jeugdopleiding in haar vaderland, besloot ze een wereldreis te maken om op zoek te gaan naar de allerbeste plek voor haar vervolgstudie. Uiteindelijk streek ze neer in Utrecht waar ze haar conservatoriumstudie oppakte aan de Hogeschool voor de Kunsten.
Haar bachelor-studie rondde ze af bij Timora Rosler, waarna ze een tussenjaar nam aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel en vervolgens haar master weer in Utrecht oppakte, ditmaal bij Jeroen den Herder. Intussen speelde ze bij het Nederlands Jeugdorkest en trad ze in diverse samenstellingen op door heel Nederland. Intussen volgde ze eveneens een studie op de barokcello bij Viola de Hoog en was ze een graag geziene deelnemer aan de masterclasses van CelloWercken Zutphen. Dit voorjaar rond ze haar opleiding af.
Camelia Ciobanu
Camelia Ciobanu (Roemenië, 1995) ontdekte de cello op haar elfde in haar geboorteplaats Boekarest. Dat was relatief laat in vergelijking met veel van haar collega’s. Ze was echter een snelle leerling met veel talent en stoomde met veel bravoure door naar het plaatselijke conservatorium, waar ze in 2018 haar bachelor diploma haalde.
Aansluitend ontving ze een Erasmus scholarship, waardoor ze een jaar kon studeren aan het Koninklijk Conservatorium in Gent bij Judith Ermert. Na dat jaar vertrok ze naar Mainz om verder te studeren bij Daniel Geiss en inmiddels volgt ze haar master-opleiding bij Joachim Eijlander aan Codart Rotterdam. Nog steeds is ze lid van het Romanian Youth Orchestra en speelde in diverse andere gezelschappen. Ze won prijzen bij diverse competities voor cello solo en competities voor kamermuziek. Ze won ondermeer de nationale Olympiade in Roemenië. Inmiddels maakt ze eveneens deel uit van het CelloWercken Ensemble onder leiding van Jeroen den Herder.
Alejandro Trigo
Alejandro Trigo (Spanje) was er vroeg bij en begon al op zijn tweede met muzieklessen. Zijn eerste vioollessen kreeg hij van Monica Jansen. Zijn grote talent openbaarde zich niet lang daarna. Hij werd gevormd door de Spaanse meesters Fernando Rius en Raúl Galido. Zijn bachelor-opleiding bij Valeria Zorina, aan het Katarina Gurska Higher Music Center in Madrid, rondde hij af met de hoogst mogelijke kwalificaties.
Momenteel volgt hij de masteropleiding bij Gordan Nikolic en Goran Goran Gribajčevič aan Codarts University of Arts in Rotterdam. Ondertussen toerde hij met verschillende orkesten door Frankrijk, België, Italië, Duitsland, Spanje, Roemenië en Nederland. Daarnaast was hij concertmeester bij het Nationaal Jeugdorkest van Spanje en won hij prijzen bij internationale concoursen. Tegelijk heeft hij voor zijn jonge leeftijd een indrukwekkende discografie opgebouwd. Voorlopig hoogtepunt in zijn loopbaan was zijn uitvoering van het vierde vioolconcert van Mozart als solist in De Doelen in Rotterdam, januari 2022.
Hua Hsuan Lee
Geboren in Taiwan ontving ze op vijfjarige leeftijd haar eerste pianoles. Uiteindelijk haalde ze haar master aan de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg, bij de Russische pianist Stepan Simonian. Als getalenteerde pianiste won ze al op jonge leeftijd prijzen van grote concoursen, waaronder de 1e prijs van de International Cross-Strait International Music Competition (2015); de International Violin & Piano Competition of Vienna (2011 ); de Taiwan Music Competition (2007); en de 2e prijs van de Taiwan National Student Competition (2007).
Haar grote talent werd ontdekt door Jeroen den Herder en sinds 2016 werken ze samen als duo. Ze hadden concerten in nationale en internationale festivals zoals Nederland, Turkije, Mallorca, Taiwan. Op het moment geeft ze regelmatig concerten in Europa en Azië. Ze werkte met meesters en docenten zoals Leonid Gorokhov, Joachim Eijlander en Gavriel Lipkind. Tevens werkt ze als pianist en programmacoördinator bij de Cello Academie Zutphen, onderdeel van CelloWercken Zutphen.
Sander Sittig
Pers en publiek over de hele wereld loven Sander Sittig’s poëtische en persoonlijke pianospel, dat hem tot een van de meest gevraagde Nederlandse pianisten heeft gemaakt. Het zijn ook deze capaciteiten die hem tot de kamermusicus par excellence hebben gemaakt en die voor grote musici reden zijn om Sander Sittig te vragen hen te vergezellen op hun concerten en tournees door heel Europa, in de Verenigde Staten, Japan, China en Israël.
Zo speelde hij met niemand minder dan meesterviolist Shlomo Mintz, met de grote Russische violist Pavel Berman en met de winnaressen van de Nederlandse Muziekprijs Liza Ferschtman en Maria Milstein. Zijn grote kennis van het kamermuziekrepertoire en zijn vermogen tot naadloos samenspel worden zeer gewaardeerd op de concoursen en cursussen waaraan hij verbonden is, zoals Crans-Montana Classics, de Internationale Zomeracademie van Wenen en het Internationaal Cello Festival Zutphen.
Laura Bello
Laura Bello is een violiste uit Colombia. Ze studeert aan het conservatorium Utrecht, waar ze met celliste Ana Vera een hechte vriendschap kreeg. Ze delen hun artistieke voorkeuren. Samen begonnen ze Duo Guayasamín. In de afgelopen jaren speelden ze een uitgebreid repertoire, van Beethoven tot Kodaly, tangos van Piazzolla, folkloristische Latijnamerikaanse werken en moderne muziek, waaronder covers van pop, rock en folk.