Verrassende voorstellingen door jonge talenten

Research

Retreat Performance

< terug naar programma

Donderdag
2 november 2023

20:00
Dat Bolwerck

Veelbelovende conservatorium-studenten experimenteren met het
thema van de lopende expositie in Dat
Bolwerck. Met als slotstuk een verrassende performance!

Programma

19:30 Zaal open
20:00 Aanvang
21:45 Einde

Musici

Studenten compositie en cello van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

Tickets >>

Research Retreat Performances – verrassende voorstellingen door jonge talenten
Een aantal keer per jaar verdiepen Dat Bolwerck en Cellowercken zich gezamenlijk in een thema met als slotstuk: de Research Retreat Performance! In deze verrassende voorstelling komen beeldende kunst, nieuwe composities en cellomuziek samen.

Geïnspireerd op de lopende expositie in Dat Bolwerck: Buitenspelen door Jólan van der Wiel
Voorafgaand onderzoeken jonge en veelbelovend componisten – een groep conservatorium-studenten uit diverse landen – hoe zij persoonlijk worden geraakt en geïnspireerd door het thema dat op dat moment centraal staat in Dat Bolwerck. Dit keer zijn het overwegend studenten die verbonden zijn aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Zij verdiepen zich in de expositie Buitenspelen van de kunstenaar Jólan van der Wiel. Met zijn werk bevraagt hij alles wat altijd zo vanzelfsprekend lijkt – precies zoals kinderen dat doen. Spelenderwijs trekt hij wetmatigheden in twijfel. Belangrijk, aldus Jólan van der Wiel, in deze wereld waarin we voor veel complexe vraagstukken staan. Verandering en omdenken kunnen ons hierbij helpen.

Persoonlijke muzikale vertalingen van beeldende kunst
Na een ontmoeting met de kunstenaar zoeken de componisten naar hun persoonlijke verbinding met het thema en zetten ze dit om in een nieuwe cello-compositie. Dit nieuwe werk wordt vervolgens eigengemaakt door de cello-studenten. Een aantal cellisten schrijft overigens ook zelf muziek.

Tijdens deze dagen vindt vaak een interessante uitwisseling plaats tussen componisten en cellisten. Soms zijn technische hoogstandjes nodig om een idee om te zetten in klank. Soms inspireert de cellist de componist tot iets nog beters. In de dagen voor de performance moedigen de docenten van de Cello Academy de studenten aan om zoveel mogelijk tevoorschijn te komen, te leren van elkaar en nieuwe stappen te zetten in hun proces om uit te groeien tot de kunstenaars die ze zijn.

Met als slot een verrassende voorstelling met nieuw werk – een bijzonder moment voor zowel de toeschouwers als de jonge musici!

Donderdag 2 november 2023
20:00 uur
Dat Bolwerck
Zaadmarkt 112 Zutphen

Regulier: € 15,-
Iets krapper bij kas: € 7,50*

* Iedere Research Performance4  kaartjes tegen een lager tarief voor als je wat minder te besteden hebt