Op 13 februari vindt een nieuwe Den Herder op zondag plaats, dit keer over de Russisch orthodoxe muziek en de Oosterse mystiek. De muziek die is geschreven in Rusland en China in de 20e eeuw, verschilt hemelsbreed van elkaar. Wat ze verbindt is de intensiteit. Bereid u voor op heftige contrasten in dit idioom voor cello en piano.

Zo is in de composities van de Russische Alfred Schnittke en Sofia Gubaidulina het schrijnende contrast tussen wanhoop en vrede opmerkelijk. Het bonken op een innerlijk dichte deur en het vinden van hoop, zal weerklank vinden in de luisteraar en zijn diepste menselijkheid aanspreken.

De Chinese muziek van Chen en Wang brengt je bij een andere bron: de klinkende stilte. Ieder geluid in de compositie maakt juist de de stilte hoorbaar. Het doet ons herinneren dat in de stilte de klank altijd aanwezig is, als we maar goed luisteren.

A. Schnittke: Sonate 1 voor cello en piano
X. Wang: Piano suite op.36 ”The Jin style”
S. Gubaidulina: In Croce voor cello en piano
X. Chen: compositie voor cello en piano.

In de serie Den Herder op Zondag brengt cellist Jeroen den Herder een programma voor cello solo. In deze editie wordt Den Herder begeleidt door Hua Hsuan op piano. De serie is een zoektocht naar contemplatie binnen muziek en de muziek als drager van zeggingskracht, anders dan woorden.

Jeroen den Herder – cello
Hua Hsuan Lee – piano