Wereldpremière van een compositie naar het 

Tibetaans Dodenboek

In aanloop naar het Internationale Cello Festival ’23 brengt CelloWercken Zutphen de wereldpremière: Goed leven en goed sterven. Een indrukwekkend filosofisch vierluik met drie pré celloconcerten in het voorjaar die samenkomen in een grootse apotheose begeleid door het Stadskoor tijdens het Zutphens cellofestival in augustus 2023.

 

Exclusieve compositie
Exclusief voor CelloWercken Zutphen componeerde Xiaoyong Chen de muziek voor ‘Goed Leven en goed sterven’. De compositie is gebaseerd op de vier overgangsfases (bardo’s) die worden beschreven in het Tibetaanse Dodenboek: de bardo van het huidige leven, die van het sterven, de bardo van de tussenfase na het sterven en die van de zoektocht erna naar de wedergeboorte.

 

Betekenisvol leven
Zutphens boeddhist en schrijver Sebo Ebbens leverde de opzet en de teksten voor deze buitengewone compositie. Volgens hem leert het Tibetaans Dodenboek ons dat we met name een kwalitatief goed leven kunnen leiden wanneer we beseffen dat ons leven eindig is. Dan is het mogelijk om die keuzes te maken die ons leven betekenisvol maken. Sebo Ebbens leidt de concerten in met een (kort) inspirerend voorwoord.


Cellisten en Stadskoor

Onder leiding van artistiek leider Jeroen den Herder, brengen de cellisten van het Ensemble CelloWercken Zutphen samen met het Stadskoor deze compositie in vier concerten ten gehore.

De concerten

Goed leven en goed sterven | Bardo 1
14 januari om 20.00 uur | Elisabethkapel Zutphen
Bestel hier uw kaarten à € 25 of hier uw passe partout.

Deze eerste première handelt over de natuurlijke bardo van leven. Dit is de bardo waarin we ons nu bevinden. Deze bardo begint bij onze conceptie en eindigt als ons sterven begint, als ons lichaam uiteen begint te vallen. De natuurlijke bardo van leven omvat daarmee zowel het leven in de baarmoeder als ons leven vanaf de geboorte tot het begin van het uiteenvallen van ons lichaam.

Goed leven en goed sterven | Bardo 2
18 februari om 20.00 uur | Elisabethkapel Zutphen
Bestel hier uw kaarten à € 25 of hier uw passe partout

Deze tweede première gaat over de pijnlijke bardo van sterven. Dit is de overgangssituatie van het begin van het uiteenvallen van ons lichaam tot het moment dat onze geest het lichaam verlaat (dat is een ander moment van sterven dan in het Westen wordt aangenomen).

Goed leven en goed sterven | Bardo 3
16 april om 15.00 uur | Elisabethkapel Zutphen
Bestel hier uw kaarten à € 25 of hier uw passe partout

In deze derde première van ‘Goed Leven en goed sterven’ ervaren we muzikaal de heldere bardo van dharmata: Dit is de overgangsfase, tussenfase direct na de bardo van pijnlijk sterven. Deze bardo beschrijft de mogelijkheid onze cyclus van geboren worden en sterven te doorbreken tenminste wanneer we ons goed op dit moment hebben voorbereid.

Goed leven en goed sterven | De vier bardo’s
26 augustus om 20.00 én om 22.00 uur
Walburgiskerk, Zutphen
Bestel hier uw kaarten à € 30 voor het concert van 20.00 uur
Bestel hier uw kaarten à € 30 voor het concert van 22.00 uur
Of hier uw passe partout.

Bardo rond ons leven

Bardo 1. De natuurlijke bardo van leven. Dit is de overgangssituatie vanaf onze conceptie tot het moment dat ons sterven begint.

Bardos rond ons sterven

Bardo 2. De pijnlijke bardo van sterven. Dit is de overgangssituatie van het begin van het uiteenvallen van ons lichaam tot het moment dat onze geest het lichaam verlaat (dat is een ander moment van sterven dan in het Westen wordt verondersteld).

Bardo 3: De heldere bardo van dharmata. Dit is de overgangssituatie tussen de bardo van pijnlijk sterven en de karmische bardo van worden. In deze bardo krijgen we de kans om onze cyclus van geboren worden en sterven te doorbreken.

Bardo 4. De karmische bardo van worden. Dit is de overgangssituatie vanaf het einde van de heldere bardo van dharmata tot het moment van onze conceptie en daarmee het begin van onze wedergeboorte.

Passe Partout

Alle vier de concerten bezoeken?
Maak dan gebruik van het voordeligere passe partout voor € 95 p.p.
U bestelt uw passe partout hier.

Credits

Artistieke leiding: Jeroen den Herder
Compositie: Xiaoyong Chen
Tekst: Sebo Ebbens
Dirigent: Joost Hekel

Cello (Ensemble CelloWercken Zutphen):
Laurence Gaudreau
Clara Aucejo Lafont
Irene Cáncer Navarro
Aliaksandra Harbachonak
Khrystyna Kulchynska
Juan Limón Romero
María Soeiro
Ana Vera Pinzón

Boventoonzanger: Victor Snuverink
Stadskoor: 35 zangers
Percussie: Chris Saris en Arie den Boer
Orgel: Diederik Blankesteijn
Contrabas: Peter Leerdam

Brochure

De brochure lezen? Open de brochure hier.


Verdieping?


Meer lezen over goed leven én goed sterven volgens de Tibetaans boeddhistische visie? Ga naar: Goed leven en sterven.