Onze missie en organisatie

Over ons

jeroen den herder op zondag. Foto: Jascha Bordon

Music is a way of life

It’s a path you walk in which your curiosity deepens your skills and inspiration

In 2001 organiseerden cellist Jeroen den Herder en zakelijk leider Wim Laurensse de eerste editie van het Zutphense Cellofestival. Sindsdien groeide dit iniatief uit tot een vermaard festival dat internationaal bekend staat om zijn artistieke integriteit en gastmusici van topniveau.

Dit twee-jaarlijkse festival legde de basis voor de Cello Academy: een plaats waar studenten zich kunnen terugtrekken om te leren en zich te verdiepen.

In 2020 zijn het festival en de academy ondergebracht in een gezamenlijke organisatie: Stichting CelloWerkcen Zutphen. Onder leiding van een bevlogen bestuur werkt een klein, professioneel team samen met een groot aantal enthousiaste vrijwilligers.

ONZE MISSIE

Muziekbeoefening is een manier van leven. Vanuit deze gedachte biedt CelloWercken cellisten een inspirerende leeromgeving en brengt traditie, innovatie en onderzoek naar oude en nieuwe gedachten samen.

De studiedagen van de Academy zijn toegankelijk voor studenten en young professionals die op zoek zijn naar een diepere, persoonlijke verbinding met de muziek en het instrument. Door middel van brede muziekprojecten maken we dit ook mogelijk voor amateur-speleers.

Het tweejaarlijkse Cellofestival bloeit op de grond van de verdieping en nieuwsgierigheid van onze studenten én onze samenwerking met leermeesters en topmusici van over de hele wereld. Vanuit eigentijdse dynamieken zoeken we naar de verbinding tussen nieuwe muziek en tijdloze werken. We onderzoeken daarbij ook de invalshoek vanuit andere culturen. Zo brengt onze zoektocht ons steeds verder, ook tijdens het festival! We zijn in die periode op meerder plekken in de stad te vinden met een heel divers programma: van grote namen tot jonge talenten, van intieme pareltjes tot overweldigend intens. Samen met de bezoekers vullen we de podia van de stad.

De wisselwerking met het publiek maakt al onze doelen compleet: het verhaal van de muziek en musici komt na een lange reis van inspiratie, leren en oefenen op zijn plek. En als alles klopt, raakt het iets aan bij wie er naar luistert.

Dit is wat we doen

  • De Cello Academy – jaarlijks vinden zo’n 50 studenten uit binnen- en buitenland verdieping onder begeleiding van (internationale) leermeesters > lees meer
  • Bijzondere concerten – zoals de concerten van Den Herder op Zondag en Research Retreat Performances > bekijk onze agenda!
  • Internationaal Cellofestival Zutphen – een tweejaarlijks festival met een rijke en diverse meerdaagse programmering > lees meer
  • Muziekprojecten – zoals de meespeelconcerten voor bevlogen amateurs

Dit zijn onze kernwaarden

  • Verbinding – tussen jong en oud, klassiek en wereldmuziek, beginner en kenner
  • Eigenheid – ruimte voor passie, leren en ontmoeten, samen ervaren
  • Onderzoeken – nieuwe ervaringen, nieuwe stijlen, de muziekreis is oneindig
  • Hoogwaardig – dichtbij, bijzonder, intens in spel en in luisteren

ONZE ORGANISATIE

Bestuur

Voorzitter • Carla Delfos
Penningmeester • Johan Halverhout
Secretaris • Marieke Schriks
 Algemeen bestuurslid Michèle Blom 

Kernteam

Artistieke leiding • Jeroen den Herder
Zakelijke leiding • Jojanneke van de Weetering
Productieleiding • Marit Nijhuis
Academy coördinator • Hua-Hsuan Lee
Vrijwilligerscoördinator • Emmy Mijnhout
Marketing & communicatie • Tanja Knollema
Website en grafische vormgeving • Buro Zutphen

Vrijwilligers

We zijn heel blij met de inzet van een grote groep vrijwilligers. Hun bijdrage aan de organisatie is essentieel. Bovendien voegen ze met hun enthousiasme veel plezier toe aan onze organisatie. 

Vrijwilligers helpen bijvoorbeeld bij de producties van concerten, het ontvangen van de bezoekers of het delen van hun netwerk. Een aantal vrijwilligers ontvangt studenten of musici tijdens de meerdaagsen van de de Academy of het festival. Als vrijwilliger ben je bovendien vanzelf ‘vriend’ van CelloWerkcen en ervaar je de muziek van nog dichterbij. 

Tijdens het festival (in 2025 organiseren we eind augustus de volgende editie) en is extra inzet altijd welkom! Ook in andere periodes kun je uiteraard concact met ons opnemen als je interesse hebt om ons te helpen. Emmy Mijnhout helpt je graag verder via  vrijwilliger@cellowerckenzutphen.nl.

ANBI-status

CelloWercken Zutphen heeft een culturele ANBI-status. Dat houdt bijvoorbeeld in dat voor giften, schenkingen en legaten aan ons (als ‘Algemeen Nut Beogende Instelling’) gunstige belastingregels gelden. Giften zijn bijvoorbeeld geheel of gedeeltelijk aftrekbaar van je belastbaar inkomen. De belastingdienst heeft alle details hierover op een rij gezet.

Onze jaarverslagen, beleidsplannen en overige documenten die meer inzicht geven in onze drijfveren, motivatie en afwegingen staan hier verzameld. Ze zijn  toegankelijk voor iedereen die daar belangstelling voor heeft.

Beloning

De medewerkers van Cellowwercken worden betaald volgens de CAO Nederlandse podia naar schaal en periodiek die past bij de functie en de ervaringsjaren. Voor de directie wordt schaal 9 gehanteerd, voor de overige medewerkers schaal 7.

Componisten ontvangen een vergoeding volgens de norm van Nieuw Geneco. Professionele musici vergoeden we volgen we de Sena-normdie is opgesteld voor de vergoeding van concerten. Kunstvakstudenten ontvangen 50% van het honorarium dat voor professionals geldt.

Het bestuur is onbezoldigd en handelt volgens de uitgangspunten van de Cultural Governance code. 

 

OVER DE CELLO ACADEMY

Bekijk ons verhaal…

“The most sensitive instrument is the human soul. One must purify the soul until it begins to sound” – Arvo Pärt

CELLOWERCKEN EN DAT BOLWERCK

Cellowercken heeft zijn basis in Dat Bolwerck, Zaadmarkt 12 in Zutphen. In dit eeuwenoude complex – in het hart van de stad – komen hedendaagse kunst en nieuwe gedachten samen.  

Op deze plek organiseren we de Academies voor onze studenten, concerten en projecten. Tijdens festivals is het onze uitvalsbasis en het hele jaar door ontmoeten we elkaar hier om samen te werken.