Aan de vooravond van Kerst

Den Herder op Zondag

< terug naar programma

Zondag
24 december 2023

15:30
Kerk Wichmond

Tickets >>

Programma

15:00 Zaal open
15:30 Aanvang
16:45  Einde

Muziek

Pēteris Vasks – Evening music voor cello en orgel

Arvo Pärt – Ests Wiegelied voor cello, luit en orgel

John Tavener – The protecting Veil voor cello en orgel (1988)

Musici

Jeroen den Herder – cello
Hua-Hsuan Lee – orgel
Hugo den Herder – luit

 

Een aantal keer per jaar speelt Den Herder op Zondag een concert waar de muziek verdieping brengt aan bijzondere gedachten. Normaalgesproken vanaf 10 uur, maar vandaag in de middag: vanaf 15:30 in de kerk in Wichmond. 

Zondag 24 december 2023
15:30 – 16:45
Willibrorduskerk Wichmond
Vierakkersestraatweg 31

Regulier: € 25,-
Iets krapper bij kas: € 12,50*
Luisterplek: € 10,- **

* Ieder concert 4 kaartjes tegen een lager tarief voor als je wat minder te besteden hebt
** Een plek aan de zijkant met weinig tot geen zicht op de music 

In de kerk kun je warme glühwein, koffie en thee halen tegen een kleine vergoeding. De kerk wordt overigens niet verwarmd, maar met een extra trui en samen met de andere bezoekers is het al snel aangenaam.

– LAATSTE KAARTEN –

Aan de vooravond van Kerst
Een stemmige start van de Kersttijd in de Willibrorduskerk in Wichmond. Luister naar muziek van Peteris Vasks die gaat over de schoonheid en kwetsbaarheid van de natuur, beleef de beschermende sluier van Maria van John Tavener in The protecting Veil en laat je dragen door het Wiegelied van Arvo Pärt.

Het Wiegelied van Arvo Pärt
Het Wiegelied van Arvo Pärt wordt ter ere van Christiane den Herder gespeeld door (vader) Hugo en (broer) Jeroen. Zij overleed 2 jaar geleden en is begraven op het naastgelegen kerkhof. Voor iedereen die haar gekend heeft – of  om iemand anders in herinnering te nemen die je na staat of dierbaar is.

The protecting Veil
Jeroen den Herder: ‘Tavener weet mensen altijd te raken. Er zit iets in zijn muziek dat langs oneindig lange lijnen terug lijkt te gaan tot het diepste van je ziel.’

Voor dit stuk liet componist Tavener zich inspireren door het orthodoxe feest voor de Beschermende Sluier van de Moeder van God. Dit feest herdenkt haar verschijning in Constantinopel aan het begin van de 10e eeuw. Het was een tijd waarin de Grieken in groot gevaar verkeerden, vanwege een invasie door de Saracenen. Tijdens een waakzame nacht zag Andreas, de heilige dwaas, de Moeder van God hoog in de lucht verschijnen. Omringd door andere heiligen en intens biddend, spreidde ze haar Sluier uit als een beschermend schild. Gesterkt door deze visie verdreven de Grieken het Saraceense leger.

We vonden een bijzondere omschrijving over de intenties van Tavener. ‘Ik denk dat het misschien nuttig is als ik je vertel waar ik aan dacht tijdens het componeren. Ik heb geprobeerd om een lyrisch icoon van geluid te maken, in plaats van bijvoorbeeld uit hout, en geschilderd met de muziek van de cellisten, in plaats van een kwast te gebruiken. De muziek is gestileerd, heeft een geometrische basis en is mediatief van karakter.’

‘Ik heb geprobeerd om enkele van de bijna kosmische krachten van de Moeder van God vast te leggen. De cello vertegenwoordigt de Moeder van God en zingt voortdurend verder. De muziek is verdeeld in acht secties waarin ik gebruik maak de acht Byzantijnse tonen. Tijdens het componeren kwamen verschillende feesten in mijn gedachten. De tweede sectie bijvoorbeeld relateert aan haar geboorte, de derde sectie aan de Annunciatie, de vierde aan de Menswording, de vijfde aan haar weeklagen aan de voet van het kruis, de zesde aan de Opstanding, de zevende aan haar Ontslaping, en de eerste en laatste secties aan haar kosmische schoonheid en macht over een gebroken wereld. “De Beschermende Sluier” eindigt met een muzikale oproep van de tranen van de Moeder van God.’

Samen beschrijven de secties alle vieringen tussen Kerst en Pasen, net als de Messiah van Händel. Het is een bijzondere cyclus die in totaal 45 minuten beslaat.

1. The Protecting Veil
2. The Nativity of the Mother of God
3. The Annunciation
4. The Incarnation
5. The Lament of the Mother of God at the Cross
6. The Resurrection
7. The Dormition
8. The Protecting Veil