Toevallige ontmoetingen

Den Herder op Zondag

< terug naar programma

Zondag
29 oktober 2023

10:00
Dat Bolwerck

Tickets >>

 

Programma

9:30 Zaal open
10:00 Aanvang
11:00 einde

Muziek

Julius Röntgen – solo sonata voor cello

Vanessa Lann – Prayer, Torture and Ecstasy voor cello  

Johann Sebastian Bach – Chaconne voor viool solo, bewerking voor cello piccolo


Musici en inleidingen

Jeroen den Herder – 4- en 5-snarige cello

Vanessa Lann – inleiding over eigen werk

Annelies Rhebergen – muzikale inleiidng over de Chaconne van Bach

 

Een aantal keer per jaar speelt Den Herder op Zondag. Vanaf 10 uur begint een programma waar de muziek verdieping brengt aan bijzondere gedachten. 

Vandaag gaat het over toevallige ontmoetingen: synchroniciteit in de muziek. Op het programma staan onder meer muziek van Julius Röntgen, Vanessa Lann en de Chaconne van Bach. Componisten Vanessa Lann (eigen werk) en Annelies Rhebergen (Bach) voorzien de stukken van een inleiding. 

De noten van Röntgen – een bijzondere zoektocht naar de muziek
Het had even wat voeten in de aarde om de Sonata van Röntgen daadwerkelijk te kunnen spelen. Na een korte zoektocht bleek dit stuk namelijk nog niet zijn uitgegeven. Het Nederlands Muziek Instituut – dat het muzikale erfgoed van Nederland beheert – vond het terug in de archieven en stuurde Jeroen den Herder een kopie van het manuscript.

Het vroeg veel tijd en aandacht om dit met de hand geschreven stuk te leren lezen, maar leverde tegelijkertijd ook veel inzichten op. Het handschrift vertelde zoveel meer dan alleen de juist noten. Het bracht de manier waarop Röntgen de muziek wilde laten spelen op een persoonlijke manier heel dichtbij.

Jeroen den Herder speelt de Solo Sonata voor cello op een zojuist in bruikleen gekregen 4-snarige Cuypers uit 1790.

De Chaconne van Bach op een 5-snarige cello van de familie Röntgen
Soms verlopen dingen op een bijzondere manier en zo kwam het dat half oktober 2023 – het concert was inmiddels gepland – een mail binnenkwam van Julius Röntgen jr. met de vraag of Jeroen de 5-snarige cello uit hun familie in bruikleen zou willen nemen. Dit bijzondere instrument werd jarenlang bespeeld door zijn broer Engelbert, onder meer als onderdeel van het Residentie Orkest.
Het bleek dat Julius Röntgen jr zijn middelbare schooltijd had doorgebracht met de vader van Jeroen den Herder. Zij hadden daarna nooit meer contact met elkaar, maar de naam Den Herder en de rol die de cello speelt in de familie zetten deze hernieuwde connectie in gang.

En het kan zelfs zo zijn – we mijmeren hier in ieder geval graag over – dat de cello al eens heeft samengespeeld met de vleugel van de familie Boeke die sinds dit voorjaar in Dat Bolwerck staat. Deze vleugel heeft een bijzondere geschiedenis en is onlangs volledig gerenoveerd. Eerder dit jaar werd hij door de familie Boeke geschonken aan CelloWercken en is inmiddels bij menig concert te horen geweest. In zijn begintijd stond de vleugel in de Werkplaats Kindergemeenschap van de familie Boeke in Bilthoven. Julius Röntgen sr was een was bevriend met de familie en een regelmatige bezoeker. De vleugel speelt vandaag niet mee, maar het is hoe dan ook bijzonder dat de beide instrumenten elkaar weer tegenkomen.

 De uitvoering van de Chaconne kent een lange voorbereiding
Het magistrale karakter van het stuk vraagt om veel toewijding. ‘Het heeft me een paar jaar gekost om het stuk te kunnen spelen’, aldus Jeroen den Herder. Ook de overgang in één concert van een 4-snarige naar een 5-snarige cello vormt een bijzondere uitdaging.

Met bijzondere inleidingen door Vanessa Lann en Annelies Rhebergen
Componist Vanessa Lann – oorspronkelijk uit de VS – is al lange tijd een oude bekende van Jeroen den Herder. Op haar suggestie om ook werk van vrouwelijke componisten toe te voegen aan het programma van deze dag besloot Jeroen een stuk van Vanessa zelf te spelen. Ze is zelf aanwezig en geeft voorafgaand een korte inleiding over haar muziek. Jeroen speelt het stuk op de 4-snarige cello van Cuypers uit 1790.

De vijf-snarige cello heeft in de tijd dat het deel uitmaakte van het Residentie Orkest al vele Bachsuites gespeeld. Voordat de Chaconne van Bach klinkt – op een 4-snarige cello – vertelt componist Annelies Rhebergen over de bijzondere aard van Bach’s muziek.

Bekijk hier een opname van Jeroen den Herder waarin hij een deel uit de cellosuites van Bach speelt op een vijfsnarige cello gebouwd door Rishi Yadava.

 

Zondag 29 Oktober 2023
10:00 – 11:00
Dat Bolwerck
Zaadmarkt 112 – Zutphen

Let op… in de nacht voorafgaand aan zondag 29 oktober gaat de wintertijd in. Om. 3:00 uur ’s nachts gaat de klok een uurtje achteruit. Vergeet je dit, dan sta je een uur te vroeg op te stoep, maar mis je gelukkig niet het concert 🙂

Regulier: € 25,-
Iets krapper bij kas: € 12,50* 

* Ieder concert 4 kaartjes tegen een lager tarief voor als je wat minder te besteden hebt