Op 27 maart geeft Jeroen den Herder een concert voor cello solo. Met de 5-snarige cello, die speciaal voor Jeroen is gebouwd, speelt hij de zesde cellosuite van Bach. Bijzonder, omdat het eigenlijk voor dit instrument werd geschreven, maar de meeste uitvoeringen op een ‘normale’ 4-snarige cello worden gespeeld.

Jeroen den Herder: “Als musicus is het vaak zo dat we rusteloos op zoek zijn over hóe bepaalde muziek te spelen. Omdat je hier actief naar zoekt kun je het ook nog wel eens vinden – wat vaak een kleine openbaring is omdat ineens alles op zijn plaats valt.”

“Eén van de ‘vindingen’ van de zoektocht is het geluid van de 5-snarige cello, bespannen met darmsnaren. Het was een wonderlijke gewaarwording voor me, dat terwijl ik al zoveel heb gespeeld, ik mijn speelstijl volkomen intuïtief aanpaste aan de nieuwe cello. Bijvoorbeeld het timbre ervan laat zich meer laat vergelijken met de viola da gamba. Oude veronderstellingen die ik had stonden ineens in een nieuw licht. De uitdrukking “het is de toon waarop men iets zegt” werd ten zeerste bewaarheid. Het bracht nieuwe klank in oude grond.”

“De cello liet ik onlangs bouwen om met name de zesde cellosuite van Bach, origineel gecomponeerd voor een 5-snarig instrument, opnieuw te onderzoeken. Op dit concert ben je getuige van de vertolking hiervan. Andere werken op het programma worden nog bekend gemaakt.”

Het programma wordt aangevuld met een compositie van Marin Marais, ‘La Folia’ (variaties op een basthema uit Spanje).