Hoorbare eeuwigheid
zo. 26 februari, 10.00 uur

Jeroen den Herder, cello
Hua-Hsuan Lee, piano
Annelies Rhebergen, componiste

Programma

Annelies Rhebergen – Chanti voor piano solo
Arvo Pärt – Fratres voor cello en piano
Morton Feldman – Patterns in a chromatic field voor cello en piano

Het thema geeft aan dat muziek niet zichtbaar is, zoals bijvoorbeeld een schilderij dat wel is. Muziek moet steeds opnieuw tot klinken worden gebracht en beluisterd. De vraag is dan ook, waar komt muziek vandaan, wat doet het met ons en waar keert het naar terug?

Wij gaan er vanuit dat muziek een eeuwigheidskarakter heeft. We zijn gewend om in structuren te denken, aan bijvoorbeeld de sonatevorm of een symfonie of anders. In het thema Hoorbare Eeuwigheid zijn de composities gekozen op de andere manier van schrijven, lineair zonder ontwikkeling in de klassieke zin.

‘Fratres’ van Arvo Pärt vraagt bijvoorbeeld een hele andere insteek. De tijdbeleving is een hele andere, evenals de doorwerking van muzikale structuren en dynamiek. Er komt een andere textuur van klank en spanning tussen de noten die een mooie luisteroefening is. Wat doet dit met ons?

Morton Feldman’s werk, ‘Patterns in a chromatic field’ (1981) ontwikkelt zich niet op de klassieke manier, maar overschrijdt als compositie de vormgrens, door de tijd uit te rekken.

Annelies Rhebergen, componist en gast in het programma, heeft haar muziekstuk, ‘Chanti’ voor piano in deze sfeer gecomponeerd. Ook hier is de aandacht die we aan het luisteren zelf geven, maatgevend voor de muzikale beleving.

Visie Den Herder op Zondag

 Het idee achter de serie Den Herder op Zondag is om muziek te laten ontstaan tussen mensen. Dit vraagt van zowel de uitvoerders als luisteraars een actieve innerlijke houding, die ook als oefenweg kan worden gezien.

Allereerst is het tijdstip van zondagochtend om 10.00 uur bewust gekozen: muziek als ritueel in plaats van een uitvoering voor publiek. Bij een ritueel is iedereen deelnemer en de hoop is dat door tot echt luisteren te komen, de waarneming wordt gesterkt. De thema’s sluiten aan  bij de tijd van het jaar of een maatschappelijk thema waarbij de opzet is om op een nieuwe actieve, meer bewuste manier naar muziek te luisteren.

Een zoektocht van een uur die we gezamenlijk gaan, waarin musici en luisteraars samen vormgeven aan de bijeenkomst.