CELLO LENTE-SESSIES

Meesterproeven op het podium

< terug naar het programma

Zaterdag 4 en zondag 5 mei

diverse momenten in de avond

Dat Bolwerck – Zutphen

Het persoonlijke vakmanschap van jong talent

De ‘Meesterproef’ is hét moment van afstuderen aan een conservatorium: een goede beoordeling is belangrijk voor de start van een carrière als musicus. Reden te meer om je hier zorgvuldig op voor te bereiden. Volgend op de Masterclasses eerder deze week, biedt CelloWercken 6 uiterst getalenteerde kandidaten uit Spanje, Oekraïne, Wit-Rusland, Italië en Nederland de gelegenheid hun programma alvast een keer op het podium te brengen. 

De uitdaging van de Meesterproef
Er zijn weinig beroepen die zo dicht bij hun oorsprong zijn gebleven als het ambacht van musicus. Zowel het instrument als de manier van spelen is de afgelopen eeuwen weinig veranderd. De muziek zelf daarentegen heeft een enorme evolutie doorgemaakt. Hedendaagse composities kennen een volledig andere klankwereld en structuur dan die uit de tijden van Bach, Mozart en Beethoven. Om aan al deze klankwensen te kunnen voldoen, is het aantal manieren om de cello te bespelen, intussen behoorlijk uitgebreid. Het vraagt veel kennis en vakmanschap om deze te beheersen. Tijdens de Meesterproef kun je laten zien hoe je hierin bent gegroeid.

In deze veelheid aan mogelijkheden moet je je als jonge musicus bovendien steeds opnieuw de vraag stellen of je vast wilt houden aan de oorspronkelijke versie van een stuk of een persoonlijke klank wilt laten horen. Het tot leven wekken van een eigen interpretatie van muziek – zonder de bedoelingen van de componist daarbij los te laten – is een kunst op zich en vormt één van de aspecten die tijdens de Meesterproef beoordeeld worden.

In een Meesterproef komt kortom alles samen: je creatieve vermogen, je kennis en je technieken op de cello. De beoordeling is pittig en laat je als student ondervinden of je ook onder hoge druk je talent kunt laten klinken. Met een goed resultaat heb je bovendien een eerste horde achter je gelaten: je eindcijfer is behoorlijk bepalend in de startperiode van je carrière. De Meesterproeven in Zutphen vormen een goede oefening voor dit uiteindelijke examen. 

De studenten: bijzondere talenten met een grote toewijding
CelloWercken Zutphen heeft 6 cellisten uitgenodigd die aan diverse conservatoria studeren. We kennen ze als deelnemers van één van onze programma’s waar ze blijkgaven van veel talent en toewijding. We bieden deze internationale groep young-professionals graag deze kans. Tijdens de masterclass aan het begin van de week (ook daar kun je bij zijn!) en de muzikale retraite in de dagen daarna, kunnen zij zich optimaal voorbereiden.

Programma

ZATERDAG 4 MEI – 21:00 uur

Hesce Mourits
D. Tabakova – Cello concerto
Hua-Hsuan Lee – piano

Miaskovsky – Cello sonata N
Nikos Flokas – piano

Ilario Fantone
J. Brahms – Cello Sonata n°2 in F major op. 99
L. Janáček – Pohádka for Cello and Piano
G. Sgambati – Serenata Napoletana op. 24 no. 2

Hua-Hsuan Lee – piano

ZONDAG 5 MEI – 17:30 uur

Enrico Albanese
E. Elgar – Cello Concerto
G.Sollima – Lamentatio

Hua-Hsuan Lee – piano

Lluïsa Paredes
Barber – Sonata in C minor op.6
Bloch – Suite for cello solo n.3
Bloch – From Jewish Life

Sander Sittig – piano

ZONDAG 5 MEI – 20:30 uur

Krhystyna Kulchynska
Prokofiev –  Cello sonata
J.S. Bach – Prelude and Fugu Suite V

Sander Sittig – piano

Aliaksandra Harbachonak
J.S. Bach – Cello suite 3
Tchaikovsky – Rococo Variations

Sander Sittig – piano 

Kom meer te weten over de studenten >>

Vrijdag 4 mei 2024

Dat Bolwerck – Zutphen

21:00 – 23:00 uur

Zondag 5 mei 2024

Dat Bolwerck – Zutphen

17:30 – 19:30 uur
20:30 – 22:30 uur

Tarieven – per Meesterproef-concert

€ 15,- regulier
€ 5,- jongeren t/m 26 jaar*

*Speciaal voor jullie een lager tarief, leuk als je erbij bent!
  • Ieder Meesterproef-concert woon je de presentatie bij van 2 verschillende studenten.
  • Woon ook de Masterclasses bij die op 29 en 30 april plaatsvinden en volg zo de ontwikkeling van ‘jouw’ student(en).
  • Ieder Meesterproef-concert heeft pauze van circa een half uur
  • Bij de bar van Dat Bolwerck zijn koffie, thee en iets lekkers verkrijgbaar.

CELLO LENTE-SESSIES 

Een week vol concerten, openbare masterclasses en meesterproeven die voortkomen uit een diepe liefde voor de verbindende kracht van muziek.

Van 28 april tot en met 5 mei brengen internationale virtuozen en talentvolle vernieuwers programma’s over vrede, vriendschap en verbinding. Met hun muziek vertellen ze je over hoop, vertrouwen en dat er altijd weer een nieuw begin kan zijn.

DE SESSIE VAN VANAVOND

Het vraagt veel moed om jezelf te laten zien

Het beroep van musicus, als kunstenaar, heeft een eigen en intense dynamiek. Het vraagt je om stevig in je schoenen te staan, omdat je in je loopbaan te maken krijgt met concurrentie, gepassioneerde overtuigingen en onregelmatigheid. Anderzijds vraagt het vak je om gevoelvol te leven, omdat je alleen daarvandaan de muziek tot leven kunt brengen. Het is inspirerend om te zien hoe deze jonge generatie hier vol eigenheid vorm aan geeft. Het vraagt veel moed om zo persoonlijk tevoorschijn te komen en – ondanks alle beren die je ongetwijfeld nog gaat tegenkomen – vol overtuiging op deze weg te blijven en iets nieuws – jezelf – te laten klinken.  

Kom meer te weten over de studenten >>

 

BEZOEK OOK DE OPENBARE MASTERCLASSES!

Op maandag 29 en dinsdag 30 april verzorgen 2 top-cellisten, Anna Tyka Nyffenegger en Paul Handschke, openbare masterclasses aan deze 6  talenten. De masterclasses geven veelal waardevolle inzichten mee. Het is heel boeiend om dit persoonlijke proces van dichtbij mee te maken.
Bekijk de Openbare Masterclasses >>