Ensemble CelloWercken speelt première in voormalige mestsilo

Een concert op een wel heel bijzondere locatie: op 1 mei speelt het Ensemble CelloWercken in een voormalige mestsilo, in het buitengebied van Brummen. Werken van Bach, Popper, Funck, Fitzenhagen en Van Veldhoven klinken. Het beton zorgt voor een unieke akoestiek. Het water zorgt voor poëtische visuele effecten.

De locatie ligt langs een van de mooiste fietspaden rond Zutphen. De cellisten spelen in een silo, die deels met water is gevuld. Het concert wordt uitgevoerd door Ensemble CelloWercken: Jeroen den Herder met getalenteerde studenten van conservatoria uit meerdere landen.

Het programma van deze middag is een ode aan de traditie, met componisten die meesters op de cello waren. Met vreugde haalden ze circusachtige muzikale capriolen uit om de mogelijkheden van de cello uit te buiten en de volle toonomvang van het instrument te laten klinken.

Het concert wordt uitgevoerd door Ensemble CelloWercken: Jeroen den Herder met getalenteerde studenten van diverse conservatoria.

Tijdens het Siloconcert vindt er een feestelijke première plaats van een vierdelig cellowerk van Frank van Velthoven, die ook aanwezig zal zijn. Hij vertelt hier zelf over: “Ik heb, een jaar of 25 geleden, een strijkkwartet geschreven in vier delen bij korte boeddhistische teksten die gezamenlijk ‘The Four Thoughts’ worden genoemd. De eerste gedachte gaat over hoe bijzonder bevoorrecht we zijn om als mens geboren te worden, de tweede over de eindigheid en tijdelijkheid van het leven, de derde over de wetmatigheid van oorzaak en gevolg (karma) en de laatste over het lijden dat samenvalt met het leven in samsara.”

Op het programma staan verder werken van David Funck, Johann Sebastian Bach, David Popper en Wilhelm Fitzenhagen. Het concert is de afsluiting van de Monastery april van CelloWercken Zutphen. Hierin worden studenten van conservatoria uit binnenland en buitenland drie dagen uitgedaagd om zich te ontwikkelen als cellist, musicus en als persoon.

Meerdere keren per jaar zijn er Siloconcerten. Deze worden georganiseerd door Corrie van de Vendel, telefoon 06 10 50 26 38 / Facebook.

Bent u slecht ter been dan horen we het graag van tevoren op info@cellowerckenzutphen.nl; er zijn een paar barkrukken beschikbaar.

Een impressie van de siloImpressie van een silo-concert door Brummen TV.