Verrassende voorstelling door jonge makers

Research Performance

‘The Sky Fell on Her’

< terug naar agenda

Zaterdag 6 april 2024

20:00
Dat Bolwerck

Jonge muzikale vernieuwers experimenteren met nieuwe klanken geïnspireerd door de tentoonstelling ‘The Sky Fell on Her’ in Dat Bolwerck. Begeleid door internationale professionals, ontstaat een programma vol frisse eigenheid. Op zaterdag 6 april komt alles samen in een verrassende performance!

Programma

19:30 Zaal open
20:00 Aanvang
22:00 Einde

Musici

(Master) studenten compositie en cello van diverse conservatoria uit binnen- en buitenland

Cellists
Alina Mayer Whitla – Ireland
Astrid Reijnders – Belgium
Hesce Mourits – The Netherlands
Aliaksandra Harbachonak – Belarus
Maria Soeiro – Portugal

Composers
Shiyi Fang – China
Yueya Li – China
Matthias Böhm – Germany
Alberto Mastracci – Italy
Hesce Mourits – The Netherlands
Nike Yin – China

Piano
Hua-Hsuan Lee

Met een introductie door Ruthi Helbitz Cohen

Tickets >>

Kom luisteren naar nieuwe muziek met een kwetsbare schoonheid

Zaterdag 6 april organiseren we samen met Dat Bolwerck een verrassende en veelzijdige Research Performance met nieuw werk van jonge componisten. Met hun eigen visie op de tentoonstelling ‘The Sky Fell on Her’  met het werk van van Ruthi Helbitz Cohen geven ze nieuwe klanken aan de cello. 

Deze persoonlijke uitdrukking van gevoel en gedachten geeft de avond een kwetsbare schoonheid die je raakt. Eerdere edities leverden een veelzijdig programma op met een scala aan muzikale expressie vol frisse eigenheid – van intieme solo’s, soms voorzien van indringende teksten, tot energiek samenspel! Omdat alles start bij de werken van Ruthi Helbitz Cohen neemt zij je voorafgaand aan de muziek mee in wat zij met haar kunst tot uitdrukking wil brengen. Tijdens de pauze kun je de tentoonstelling bezoeken en op je laten inwerken.

De Performance kent een boeiende voorbereiding waarin componisten, cellisten, de kunstenaar en docenten van de Academy samenwerken.

We maken je graag deelgenoot van deze ‘Research Retreat’. Heb je een ticket voor de Performance dan sturen we je voorafgaand een speciale link waarmee we een aantal verhalen met je delen. Zo  krijg je opnames van enkele repetities te horen en laten we je zien hoe de kunstenaar het geheel beleeft.

‘The Sky Fell on Her’ van Ruthi Helbitz Cohen – tentoonstelling in Dat Bolwerck
In haar werk laat Ruthi Helbitz Cohen (Tel Aviv, 1969) een vervormde wereld zien die rijk is aan tegenstrijdigheden, sterke en subtiele emoties en ingewikkelde gedachten. Achter de horror, walging en pijn ligt een wereld van delicate schoonheid.

De tentoonstelling is te zien tot en met 14 april en is vrij toegankelijk tijdens openingstijden. Meer info >>

 

Zaterdag 6 april 2024
20:00 uur
Dat Bolwerck
Zaadmarkt 112 Zutphen

De voorstelling vindt plaats in het Engels

Regulier: € 15,-
Jongeren en studenten (t/m 25 jaar)*: € 5,-

* Speciaal voor jullie een laag tarief, leuk als je erbij bent!

De aanloop – een boeiend proces!

Voor de voorstelling van start gaat, is er al heel wat werk verzet. We vertellen je er hier graag meer over.

De opgave voor de componisten
Voorafgaand onderzoekt een groep jonge en veelbelovende componisten -conservatorium-studenten uit binnen- en buitenland – hoe zij persoonlijk worden geraakt en geïnspireerd door het thema van deze tentoonstelling.

Na een ontmoeting met de kunstenaar start voor hen het creatieve proces: ervaringen, gedachten en interpretaties krijgen vorm in klank. Soms is het al snel raak, een andere keer volgt een langer proces van proberen en opnieuw beginnen. Ze worden hierin begeleid door de componist Xiaoyong Chen (professor aan het conservatorium van Xinghai, China) en Alfian Emir Adytia (cellist, componist en sound artist).

Behalve een stuk voor de Research Performance leveren ze een (korte) compositie voor een speciaal Kinderconcert – op vrijdag 5 april te zien bij Dat Bolwerck.

De uitdaging voor de cellisten
Een aantal dagen voorafgaand aan de Performance komen de cellisten naar Zutphen. Tijdens deze Research Retreat – onderdeel van onze CelloAcademy – verdiepen zij zich in de nieuwe composities.

Die eerste kennismaking maakt vaak het één en ander los, vooral daar waar de componist het experiment aangaat en op zoek is gegaan naar iets heel eigens. Met andere stukken kan het daarentegen heel gemakkelijk gaan en is de herkenning groot – alsof je als musicus thuiskomt. Ze worden deze dagen begeleid door hun docenten Joachim Eijlander (cellist, docent Conservatorium Namen en Codarts Rotterdam) en Jeroen den Herder (cellist, artistiek leider CelloWercken en docent conservatorium HKU en Codarts in Rotterdam).

Hoe de wisselwerking tussen componisten en musici de muziek tot leven brengt
Gaandeweg de repetities raken de musici steeds meer in de beleving van de componisten en komt vaak een verrijkende wisselwerking op gang. Soms zijn technische hoogstandjes nodig om een idee om te zetten in klank. Soms inspireert de cellist de componist tot iets nog beters.

De docenten van de Cello Academy moedigen de studenten ondertussen steeds aan om zoveel mogelijk tevoorschijn te komen, te leren van elkaar en nieuwe stappen te zetten in hun proces,  om uit te groeien tot de kunstenaars die ze zijn.

Het slotstuk: de Research Performance!
Tijdens deze voorstelling komt alles samen. Kunstenaar Ruthi Helbitz Cohen vertelt je meer over het thema dat haar bezighoudt. Daarna is de vloer voor de jonge musici!

We kunnen je nog niet vertellen welke muziek ze gaan spelen, maar wel dat het programma heel verrassend zal zijn: muziek met uiteenlopende sferen, wellicht met zang, soms als solo, dan weer voor een volle bezetting met een begeleiding door de vleugel of toy-piano. Sommige stukken voelen helemaal klaar en op hun bestemming aangekomen, andere lijken nog wat onderweg te zijn.

Onze ervaring met de voorgaande edities is dat de zoektocht naar nieuwe klanken iets heel oorspronkelijks meegeeft aan de avond. De persoonlijke zoektocht van deze jonge talenten naar een nieuwe muzikale vorm voor hun gevoel en gedachten heeft een kwetsbare schoonheid die je raakt. Als publiek wordt je als vanzelf meegenomen op deze verrassende reis van nieuwe klanken.   

Dat Bolwerck 
Ruimte voor hedendaagse kunst, eigentijdse muziek en filosofie

Met wisselende tentoonstellingen en een divers programmering van lezingen, muziek, performances en workshops geeft Dat Bolwerck het hele jaar door invulling aan het thema ‘Mens in wording’. Ook is het de plek waar studenten en docenten van de Cello Academy samen oefenen en elkaar inspireren – in een eeuwenoud Rijksmonument midden in de oude binnenstad van Zutphen.

Met speciale dank aan de Van Bijleveltstichting – een organisatie die talentvolle professionals op het gebied van toneel, beeldende kunst, muziek en letterkunde alsmede tussenliggende interdisciplinaire velden, tijdens het begin van hun loopbaan ondersteunt.