CELLO LENTE-SESSIES

Maximilian Hornung & Friends

< terug naar het programma

Maandag 29 april 2024

20:00
Theater Hanzehof

Ongekend mooie bewerkingen voor cello van Tsjaikovski en Dvořák

Maximilian Hornung mag worden gerekend tot de internationale topcellisten van dit moment. Samen met zijn leermeester Thomas Grossenbacher, medespelers Benjamin en Anna Tyka Nyffenegger en Paul Handschke speelt hij deze avond ongekend mooie bewerkingen van de Serenade van Tsjaikovski en het celloconcert van Dvořák.

Het lyrische celloconcert van Antonin Dvořák: onder cellofans staat het bekend als het celloconcert der celloconcerten. Vijf cello’s zingen het bekende stuk uit volle borst in de bewerking die Paul Handschke ervan maakte. Bovendien krijgt het een nieuwe dimensie in dit arrangement dat als een loep over onvermoede details in de muziek glijdt. Datzelfde effect treedt op in Tsjaikovski’s warmbloedig romantische Serenade, in een bewerking voor vier cello’s.

Handschke is eerste cellist van het Tonhalle Orkest Zürich. Hij maakte zijn arrangement tijdens de coronapandemie toen zijn orkest niet kon optreden, maar er wel podiummogelijkheden waren voor kleinere bezettingen. Handschkes bewerking werd een hit op YouTube, mede door de gedreven vertolking van de vijf bevriende Zwitserse cellisten die ook op deze avond aantreden.

Ook bijzonder:
Openbare Masterclasses door Anna Tyka Nyffenegger en Paul Handschke >>

Muziek

Tsjaikovski
– Serenade voor strijkers (arr. voor cellokwartet van James Barralet)
Dvořák
– Celloconcert (arr. voor cellokwintet van Paul Handschke)

Musici

Maximilian Hornung – cello
Thomas Grossenbacher
– cello
Benjamin Nyffenegger
– cello
Anna Tyka Nyffenegger
– cello
Paul Handschke
– cello

Celloconcert van Dvořák – bewerkt door Paul Handschke – uitgevoerd door Maximilian Hornung & Friends

Maandag 29 april 2024
20:00 uur
Theater Hanzehof
 Zutphen

Regulier: € 30,-
Iets krapper bij kas*: € 15,-
Jongeren t/m 26 jaar**: € 7,50

* 10 tickets voor dit lagere tarief voor als je wat minder te besteden hebt
** Speciaal voor jullie tickets voor een laag tarief, leuk als je erbij bent!

CELLO LENTE-SESSIES 

Een week vol concerten, openbare masterclasses en meesterproeven die voortkomen uit een diepe liefde voor de verbindende kracht van muziek.

Van 28 april tot en met 5 mei brengen internationale virtuozen en talentvolle vernieuwers programma’s over vrede, vriendschap en verbinding. Met hun muziek vertellen ze je over hoop, vertrouwen en dat er altijd weer een nieuw begin kan zijn.

DE SESSIE VAN VANAVOND

Hoe een virtuoos ruimte geeft aan nieuw talent

Ook Thomas Grossenbacher maakt vanavond deel uit van deze bijzondere groep cellisten uit Zwitserland. Met zijn fijngevoelige manier van lesgeven begeleidde hij de andere 4 spelers stuk voor stuk tot dit uitzonderlijke hoge niveau. Zijn plek als aanvoerder bij cello’s bij het Tonhalle-Orchester in Zürich heeft hij onlangs – na 26 jaar – overgedragen aan deze jonge garde.

‘Kunnen loslaten en ruimte maken voor iets nieuws, dat is ook een belangrijk aspect van meesterschap’, aldus Jeroen den Herder.  ‘Vertrouwen geven aan een jongere generatie, hen de ruimte geven en daarbinnen opnieuw je plek vinden. Dat is de uitdaging van de leraar’.

BEZOEK OOK DE OPENBARE MASTERCLASSES!

Op maandag 29 en dinsdag 30 april verzorgen 2 van deze spelers, Anna Tyka Nyffenegger en Paul Handschke, openbare masterclasses aan veelbelovende talenten die verbonden zijn aan de Cello Academy Zutphen. Deze jonge cellisten staan op het punt om af te studeren aan diverse conservatoria in binnen- en buitenland. De masterclasses geven veelal waardevolle inzichten mee. Het is heel boeiend om dit persoonlijke proces van dichtbij mee te maken.

Info en tickets Openbare Masterclasses >>

 

Voorproefje Cello Biënnale Amsterdam

Ook te zien op de Kick-Off
Op zondag 28 april draait Amsterdam alvast warm voor Cello Biënnale met onder meer deze serenade van Tsjaikovski en het celloconcert van Dvořák door Maximilian Hornung & Friends.

Jeroen den Herder op de Cello Biënnale Amsterdam
Op 31 oktober 2024 gaat het tien dagen durende internationale muziekfestival rondom de cello van start. Met meer dan 100 evenementen is dé plek voor inspiratie voor cellisten en muziekliefhebbers uit de hele wereld, ook voor Jeroen den Herder (artistiek leider van CelloWercken). Speciaal voor deze 10e jubileum-editie speelt hij 2 stukken op 2 verschillende 5-snarige cello’s. Ook maakt hij deel uit van de Biënnale Band.

Meer over de Cello Biënnale Amsterdam >>