zondag 9 april 2023 | 10.00 – 11.00 uur | Dat Bolwerck Zutphen

Den Herder op Zondag

Eerste Paasdag: wedergeboorte van een
vleugel met geschiedenis

Jeroen den Herder, artistiek leider van CelloWercken Zutphen, nodigt u van harte uit voor een bijzondere editie van Den Herder op Zondag.

“Sinds mijn jonge jaren waart de naam Kees Boeke door mijn hoofd. Door mijn band met de familie Boeke kwam ik in aanraking met zijn gedachtegoed. De kerngedachte hierin is dat een betere wereld begint met het opvoeden van kinderen, en daar bewuster mee om te gaan. Dit opvoeden vindt ook in het lesgeven plaats, en daar raken in het heden het gedachte-erfgoed van De Werkplaats Kindergemeenschap en Stichting CelloWercken Zutphen elkaar. 

Ik zou net als Kees Boeke willen stellen: goede opvoeding en onderwijs zijn een basisrecht, en een onvoorstelbaar rijke bron in het streven naar een meer harmonieuze wereld.

Muziek was op de Werkplaats een vast gegeven. De Steinway vleugel, een huwelijksgeschenk aan Kees en Betty Boeke begin 20e eeuw, vertelt een prachtig levensverhaal.

In de Werkplaats was samen zingen aan deze vleugel een terugkerende bezigheid. Ook de Mattheüs Passie van Bach met zangeres Aafje Heynis is met het schoolkoor uitgevoerd. Tenslotte stond de vleugel ook nog symbool voor samenwerking over landsgrenzen heen, toen deze werd verscheept naar Libanon. Daar werd het instrument vlak voor de Tweede Wereldoorlog op de rug van een kameel naar een nieuw opgezette internationale school gebracht.

Zingende kinderen, wat is er mooier en meer verbindend dan dat?

Het leerplan dat CelloWercken Zutphen vorm wil geven, kent vele raakvlakken met wat er in de Werkplaats werd gedaan. De overtuiging dat iedereen, leerlingen, docenten en vrienden, op een gelijkwaardige manier aan de opbouw bijdraagt is daar een goed voorbeeld van.

We zijn allen dankbaar voor het in bruikleen stellen van deze bijzondere vleugel, en dat de renovatie op zo’n mooie manier gevierd mag worden als symbool van verbintenis.”

Hua-Hsuan Lee, pianist

Jeroen den Herder, cellist

Steinway Vleugel Kees Boeke

Kees Boeke

PROGRAMMA

Bach – Ich ruf zu Dir, Herr Jesu Christ arr cello en piano
Bach Kurtag – Gottes Zeit ist die allebeste Zeit voor 4-handig piano
Fauré – Prison voor sopraan en piano
Bach – Bist du bei mir – uit Notenbüchlein M. Bach voor sopraan en basso continuo
Diepenbrock – Berceuse voor sopraan, cello en piano
Hua-Hsuan presentatie typatune
Nightmare Rag by Tobby Twining – arr. for toy piano and piano
Chopin – Walz L’adieu
Schubert Fantasie voor 4-handig piano

Kort woord door Nel Jacobse-Van Eeten, kleinkind Kees Boeke

Liszt – Liebestraum voor piano

 

  • Over het proces van de renovatie van de vleugel van Kees Boeke is een feuilleton geschreven. Belangstelling? Lees het feuilleton hier.
  • Op 9 april zullen de kleindochter en enkele familieleden van Kees Boeke aanwezig zijn.
  • Op zaterdag 8 april rond 08.00 uur zal Jacobus den Herder, van het NPO4 radioprogramma ‘Onder de vleugels van den Herder’, zijn broer Jeroen live interviewen over deze bijzondere editie van Den Herder op Zondag.
  • Pianiste Hua-Hsuan Lee bespeelt naast de vleugel haar typatune en toy piano.