De context van een meesterwerk #3: Chopin & Franchomme

Den Herder op Zondag

< terug naar programma

Zondag
3 maart 2024

 

10:00
Dat Bolwerck

Een aantal keer per jaar speelt Den Herder op Zondag. Vanaf 10 uur begint een programma waar de muziek verdieping brengt aan bijzondere gedachten. 

Programma

9:30 Zaal open
10:00 Aanvang
11:00 einde

Muziek

Kris Oelbrandt
– Monologue (op 15, 2002) for arpeggione
– Catharsis (op 30, 2012) for piano

Auguste Franchomme
– variaties opus 3 

Frederic Chopin
– sonate op 65 voor cello en piano

Musici

Jeroen den Herder – cello
Hua-Hsuan Lee – piano
Kris Oelbrandt – introductie op Monologue en Catharsis

 

Sonate opus 65 van Chopin – uitgevoerd door Jeroen den Herder en Hua-Hsuan Lee

Laat je meevoeren door verstilde klanken en beleef de weemoed van Chopin 

Muziek die je wakker maakt
We beginnen deze ochtend ingetogen met ‘Monologue’ van Kris Oelbrandt. Dit stuk dat tussen de zorgvuldig gekozen noten juist ook de stilte laat klinken, heeft een welhaast meditatief karakter. Het laat zijn wat er is. Het stuk beleeft vandaag zijn première in Nederland en is speciaal geschreven voor een 5-snarige cello, een instrument dat nog maar zelden te horen is. Jeroen den Herder is een echte liefhebber van de pure, heldere en – welhaast ijle – klank.  

Na deze verstilling op de cello, volgt Hua-Hsuan Lee op de vleugel. Ze speelt enkele delen van de Catharsis. Ze vertellen over de loutering en heling van de ziel en zijn eveneens gecomponeerd door Kris Oelbrandt. Hier kun je een beschrijving van deze delen lezen zoals Oelbrandt – zelf een voormalige monnik – ze heeft bestudeerd en omgezet in klank. Deze ochtend geeft hij overigens zelf een korte inleiding op zijn muziek. 

De verhalende klanken van Franchomme en Chopin
Het tweede deel van deze zondagochtend kun je luisteren naar de verhalende klanken van de muziek van Auguste Franchomme en Frederic Chopin. Beide musici onderhielden een warme, onderlinge vriendschap. Franchomme – behalve componist ook een virtuoze cellist – en Chopin werkten samen en schreven gezamenlijk enkele nieuwe stukken.

We sluiten af met een sonate van Chopin: een muzikaal schilderij dat zich laat laat beluisteren als een verhaal vol poëzie en je in gedachten misschien wel meeneemt naar een Parijse salon in de 19e eeuw. Poëzie is de drager van alle klanken van Chopins muziek en vormde het hart van de lessen aan zijn studenten. Deze sonate vertelt je over zijn gevoel van heimwee en weemoed – gevoed door zijn verlangen naar zijn thuisland Polen. De magie van Chopin is dat hij je hier gemakkelijk in laat meebewegen.

De 5-snarige cello
Tot ver in de 18e eeuw bestond er een grote variëteit aan snaarinstrumenten, waaronder verschillende soorten cello’s.  Vandaag de dag kennen we vooral de 4-snarige cello, maar gelukkig is er nog een aantal liefhebbers die de uitdaging is aangegaan om ook de 5-snarige cello te bespelen. Zo ook Jeroen den Herder die in de Coronatijd een instrument te leen vroeg. ‘Ik speel bijna mijn hele leven al cello en ik dacht: wat zou een volgende stap kunnen zijn?’ En zo diende de 5e snaar zich aan. ‘Ik oefende de Chaconne van Bach, die oorspronkelijk voor viool geschreven is en vond het op bepaalde punten op de 5-snarige cello zelfs mooier. Met deze extra snaar komt het geluid dichtbij de Viola da Gamba. Een nóg ouder instrument dat zo puur en prachtig klinkt dat ik – als ik diep in mijn hart kijk – eigenlijk zelfs nog mooier vind klinken dan een cello’.

3-luik: De context van een meesterwerk
Hoe ontstaat een meesterwerk? Dit concert is het laatste deel van een 3-luik dat gaat het over de wederzijdse inspiratie tussen musici en componisten. Ieder concert staat in het teken van een bijzondere muzikale samenwerking tussen deze beiden. Alle 3 concerten maken deel uit van de reeks Den Herder op Zondag.

3-Luik ‘De context van een meesterwerk

#1 Beethoven & Romberg
Zondag 1 oktober 2023
Dat Bolwerck

#2 Brahms & Popper
Zondag 28 januari 2024

Dat Bolwerck

#3 Chopin & Franchomme
Zondag 3 maart 2024
Dat Bolwerck

Zondag 3 maart 2024
10 – 11 uur
Dat Bolwerck
Zaadmarkt 112 Zutphen

Laatste kaarten

Regulier: € 25,-
Iets krapper bij kas: € 12,50*
Jongeren t/m 26 jaar: € 5,-**

* Ieder concert 4 kaartjes tegen een lager tarief voor als je wat minder te besteden hebt
** Speciaal voor jullie een laag tarief, leuk als je erbij bent!