CelloWercken Zutphen presenteert: De Meesterproef

9 cellostudenten, 2 topdocenten en 3 dagen instrumentaal meesterschap!

Na een vol studiejaar komen de cellostudenten van drie toonaangevende conservatoria naar Zutphen om hun proeve van bekwaamheid af te leggen. Dat doen zij in het weekend van 3 tot 5 juni. Jeroen den Herder, artistiek leider van CelloWercken Zutphen, boetseerde rond deze meesterproeven een nieuw en uniek evenement. Met als speciale gast de internationaal gelouterde topcellist Jakob Koranyi.

Er zijn weinig beroepen die zo dicht bij hun oorsprong zijn gebleven als het vak van musicus. Zowel aan het instrument als aan de studiemethode is de afgelopen 200 jaar weinig veranderd. De muziek zelf daarentegen heeft een enorme evolutie doorgemaakt. Hedendaagse composities kennen een volledig andere klankwereld- en structuur dan die uit de tijden van Bach, Mozart en Beethoven.

Kern van de musicus

Elke student die zich bekwaamt om oude meesterwerken opnieuw te laten klinken, krijgt te maken met de vraag in hoeverre hij het oorspronkelijke stuk speelt of een compleet nieuwe versie. Het invlechten van de door de componist bedoelde muziek met de eigen interpretatie is een kunst op zich. Dit is één van de aspecten die hedendaagse studenten tijdens hun opleiding aan het conservatorium onder de knie moeten krijgen. Dat gaat om een heel persoonlijke scholingsweg en vaak ook om een eenzame weg. Alleen wie werkelijk talent heeft, vindt zijn weg in dit labyrint.

De examens aan de conservatoria toetsen jaarlijks of hun studenten op dit vlak tot een voldragen resultaat zijn gekomen. Daartoe legt elke lichting musici een meesterproef af. CelloWercken Zutphen heeft cellisten van de conservatoria Rotterdam, Utrecht en Amsterdam uitgenodigd hun examenprogramma in Zutphen uit te voeren. De 9 kandidaten komen onder meer uit Spanje, Turkije, Wit-Rusland, Oekraïne, Griekenland en Nederland. 

Taart in drie lagen

Het speciale event Meesterproef is opgebouwd als een taart in drie lagen:

  1. De basis wordt gevormd door de meesterproeven van alle 9 studenten
  2. Als smeuïge crème bent u getuige van een speciale masterclass met Jakob Koranyi
  3. Kers op de taart zijn twee concerten van Jakob Koranyi en Jeroen den Herder.

Jakob Koranyi kennen we nog van zijn fabuleuze optreden tijdens het Internationaal Cello Festival in 2017. Als geen ander weet hij technische perfectie te combineren met een geheel eigen interpretatie van de muziek die hij speelt. Om zijn visie breed uit te dragen heeft hij in zijn thuisland Zweden een cello-instituut opgezet, nauw verwant aan de CelloWercken Academie in Zutphen. Onze eigen Jeroen den Herder is de bevlogen artistiek Leider van CelloWercken Zutphen en het Internationaal Cello Festival.

Binnenkort vind je hier meer informatie over het festival. Hou deze pagina in de gaten of nog makkelijker: schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van Meesterproef, schrijf je in voor de nieuwsbrief van CelloWercken Zutphen.